Om nederen beskeder - og at tage diskussionen

Svampet banankage – en sundere version


Jeg skal edderbrandsparkeme love for, at der bliver bagt herhjemme for tiden! COVID-19 er dæleme noget, der kan sætte gang i røremaskiner og sprøjteposer over hele solbeskinnede Danmark. Langt de fleste dage bager jeg naturligvis ting med fløde, smør og uanede mængder sukker – men der er vist noget med, at det skulle være fint at skrue lidt ned for den slags bare engang i mellem, så det har jeg gjort nu.

Så her kommer min opskrift på en svampet banankage – uden smør og kun med en anelse brun farin. Det gør den også perfekt til en lille eftermiddagssnack til den to-årige på adressen, der modsat sin mor ikke behøves pumpes fuld med raffineret sukker på daglig basis.

Ja, jeg var godt i gang med at skrive “Sund og svampet banankage” i rubrikken – men uha, ja man tør jo dårligt skrive “sund” i forbindelse med en kage, for der skal sgu nok være nogen, der har regnet ud, at brun farin ikke er det samme som broccoli, og derved kan kagen ikke være sund. I øvrigt ikke en tilgang, som jeg støtter på nogen måde – jeg orker simpelthen bare ikke palaveren, så nu blev det “sundere” i stedet. I min optik vil man kunne fortsætte ud af den sti for evigt, indtil det kun er bladselleri og kikærter, der er ægte sunde.

Jeg tror stadig på, at fuldkorn og frugt er sunde sager – så hvis de er en del af kagen, og der derudover er sparet på noget af alt det, der normalvis gør kager til en ernæringsmæssig ligegyldig omgang, ja så synes jeg, at den er sund. Det betyder ikke, at der ikke er godt med kalorier i alligevel – men der er færre og den indeholder nogle fine ting derudover.

Njå, nok om den del. Nu er det tid til kage!

Jeg har bagt på den her kage i flere år. Ja, jo ikke denne specifikke kage, men udgaven. Den er svampet, luftig, let knasende og så smager den sødt af bananer. Den er ganske simpelt piss’-god.

Du skal bruge:

Til kagen:

4 æg

50 gram brun farin

70 gram hvedemel

80 gram grahamsmel

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk bagepulver

Eventuelt kornene fra en vaniljestang eller lidt vaniliesukker

1/2 dl rapsolie

3 (over)modne bananer

100 gram mørk chokolade

 

Til glasur:

100 gram chokolade 

En klat smør

 

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Pisk æg og brun farin sammen, til massen er godt lys og luftig.

Hæld hvedemel, grahamsmel, salt, bagepulver og vanilje i massen og vend det forsigtigt rundt med en dejskraber.

Mod bananerne og bland olien i – og hæld det i ægge-massen. Vend det igen i med dejskraberen. Gør det samme med den hakkede chokolade. 

Put bagepapir i en springform på 20-25 centimeter i diameter og smør den med olie. Og hæld dejen deri.

Bag kagen i cirka 40-45 minutter til den ikke hænger ved på en lille pind eller gaffel. Pas på med at bage den for meget, så hold lidt øje med den undervejs.

Smelt smør sammen med chokolade og bred glasuren ud over kagen, når den er kølet lidt ned.

Æd den med det samme eller gem den i flere dage – den holder sig dejlig svampet!

 

Fik du læst min opskrift på den mest cremede carbonara i kommunen? 

1 kommentar

  • Line

    Jeg er i fuld gang 😍 Jeg er dog lidt i tvivl om hvornår de 100 g chokolade skal blandes i selve kagen? ☺️

    Siden  ·  Svar på kommentar

Hvad synes du om indlægget?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Om nederen beskeder - og at tage diskussionen