6 ting, jeg som nybagt mor er bange for

Homie er gladere for sin lift, når den ikke ligger i barnevognen.

Jeg er så ny i det her mor-game, og der er rigtig mange ting, som jeg ikke aner, hvordan man håndterer. Der er derfor også nogle helt almindelige hverdags-opgaver, som jeg bare ikke er tryg ved endnu.

At gå tur med barnevognen alene. Fra homie var fire dage gammel, har vi gået ture med hende i barnevognen. Men ligesom mange andre spædbørn, så er hun æk’ helt overbevist om, hvor fed den barnevogn er endnu. Hun skal derfor sove, når vi placerer hende i den, og så skal hun helst ikke nå at vågne, før vi er hjemme igen. Hvis hun vågner halvvejs, så giver hun med sin allerede veludviklede stemme udtryk for, at hun gerne vil bede om at komme op af det monstrum – og hvis det kunne være lige fucking nu, ville det være perfekt. Nu er Arne så startet på arbejde igen, og jeg skal derfor i dag gå alene med homie og hendes vogn – men hvad Søren gør jeg så, hvis hun vågner og er sur? Jeg kan sgu ikke finde ud af at bære Inge og skubbe monster-trucken samtidig.

At overstimulere hende. Den dag, hvor Inge for alvor åbnede øjnene røg der pludselig langt flere sanseindtryk ind end tidligere, og hun var umulig at få til at falde til ro det meste af en dag. Jeg kalder det overstimulering på baggrund af min store viden inden for absolut ingenting, der handler om børn – så det kan sagtens være, at der var tale om noget helt andet, men nu har jeg fundet et fedt ord, og så bruger jeg det lige lidt løst, ikke? Men jeg vil i hvert fald meget nødigt derhen igen, så jeg forsøger efter ikke eksisterende evne at tyde hendes signaler og tale lavt og putte hende, inden hun når det stadie.

At understimulere hende. Midt i hverdagen med lure, bleskift og all-you-can-eat i mælkebaren, skal vi også lige huske at få udfordret vores baby. Jeg er konstant nervøs for, at jeg ikke får cyklet nok med hendes skanker, sunget nok for hende, trænet hendes nakke eller haft øjenkontakt nok i løbet af dagen. Jeg har grundet mit absurd store behov for opmærksomhed en hel del værktøjer i kassen, der kan give mig netop det – men det er tilsyneladende nogle andre ting, der dur på babyer, end det var på mine klassekammerater i folkeren. Så hvis homie ikke er i humør til at glo på sin mor eller lytte til min sang, så hjælper mine ihærdige forsøg omtrent ikke en skid.

At der er nogen, der har glemt at fortælle mig den absolut vigtigste ting om babyer. Jeg har konstant en lidt ulden fornemmelse af, at alle regner med, at jeg kender til de mest basale mor-nødvendigheder. Men hvad nu, hvis jeg har misset det vigtigste? Så kommer alle om fem år og siger “Hvorfor kan Inge kun blinke med det højre øje og hvorfor kan hun ikke hinke uden at hikke? Jamen du huskede vel at give hende blablabla-tabletter hver fuldmåne, ikke?”.

At falde i søvn med homie. Før ammede jeg siddende op om natten – det gav nogle små lure mave-mod-mave, som jo åbenbart ikke er skidesmart. Efter jeres anbefalinger er jeg begyndt at amme liggende – og hold nu bøtte, hvor er det lækset. Inge vågner ikke ordentligt, og det gør jeg heller ikke. Amme- og falde-i-søvn-sessionerne er derfor blevet væsentligt kortere! Til gengæld er jeg rædselsslagen for, at falde for meget i søvn mens jeg ammer. Jeg sætter min alarm og har en lille lampe tændt – og så sover jeg i øvrigt ikke særlig tungt, men jeg er stadig ikke helt tryg ved det endnu, når hun er så lillebitte.

Alle de folder. Homie blev født som et lille myr, men hun er kommet godt efter vægten. Der er derfor nu væsentligt flere folder og elastikker på hendes lille krop end tidligere. Jeg gør mig virkelig umage for at få vasket hende mellem alle de små deller, og alligevel kan jeg finde steder, som jeg har misset. Det virker som et stort ansvar, og det ville være rart med en voksen, der lige gennemgik mit arbejde efter hver skiftning og sagde “Huskede du den delle bagerst under den ene armhule?” eller “Synes du, at hun trænger til lidt zink-salve i lysken?”

Du kan læse mange flere af mine indlæg. Du kan eksempelvis se mig have veerlæse om vores første dage på rigshospitalet eller se min mor-krop 7 dage efter fødslen. 

Og hey, følg mig lige helt oppe i højre hjørne, homie.

14 kommentarer til “6 ting, jeg som nybagt mor er bange for”

 1. Sikke en skøn Inge <3 Og du lyder til at være en skøn, og omsorgsfuld mor. Min søn kom ikke ud og sove i barnevogn før han var omkring 6 mdr. Vi sov alle lure sammen, fordi han synes det var lækreste, og jeg alligevel havde brug for søvnen. Så ingen stress med den barnevogn- den er ikke opfundet for børnenes skyld. Og mht. samsovningen så fik jeg en fin kommentar da jeg selv som nybagt mor udtrykte bekymring for fx at rulle over min baby i søvne; "altså er du nogensinde rullet ud over kanten af sengen?" Vores mor-kroppe er så tunet ind på baby <3

  Svar
 2. Nu kommer jeg lige med triste nyheder…. Jeg solgte min flotte barnevogn da min yngste datter var halvandet… Hun kunne ikke klare synes af den, så til sidste gav jeg op.
  Og et lille vunderdrug i stedet for zink (det kan sundhedspersonale ikke tåle 😂) så Nbefaler jeg inutyol creme. Det rene underdrivelse. Og du må bruger det så meget du lyster

  Svar
 3. Olivy creme til alle deller (og bagdelen) er et vidundermiddel til efter vaskeklude. Det forebygger også rødme og består vist nok af kalk og olivenolie. Hvis ikke man har drukket og ikke har en absurd lille seng, sover ekstremt tungt eller samsover med ældre børn, eller at far ligger helt tæt op ad jer så ville jeg ikke være bekymret for at sove lidt sammen med hende. Mor-instinktet er utrolig tunet in på baby.

  Svar
 4. Hvor er Inge bare skide sød, og hvor lyder det som om, at i har det fantastisk! Jeg blev mor for ca 8mdr siden, til en datter som heller ikke på nogen måde kunne overskue det der med barnevogn, når hun var vågen. Måske du har fået tippet 1.100 gange, men en strækvikle blev vores redning. I starten tænkte jeg, at det så aaalt for kokset ud med de der lange stykker stof, men efter en udførlig vejledning af en dame på youtube, viste det sig, at det faktisk er utrolig nemt, og helt genialt til sure og overstimulerede babyer og paniksvedende mødre, og jeg ville ønske, at jeg havde haft den fra dag #1. Det der med frygten for at glemme noget vanvittig vigtigt, det tror jeg aldrig helt stopper – den lever i hvert fald stadig i bedste velgående herhjemme 😅

  Svar
 5. Jeg var konstant bange for om min datter havde det for varmt. Eller for koldt. Det var en bekymring jeg ikke havde skænket en tanke før hun kom til. 😅

  Nu er hun blevet et år og ALT er nemmere. Hun elsker heldigvis barnevognen. 🙈

  Ps: har aldrig haft behov for hverken zink eller andet salve, her har vi kunnet nøjes med lidt kartoffelmel hvis hun er blevet “fugtig i folderne”. 😆 tænker zink udtørrer meget, men det er måske bare mig.

  Svar
 6. Min datter er 6 uger og er pjattet med sin barnevogn. Jeg har en Voksi-pose som hun bliver puttet i. Hun knalder brikker inden jeg får hende bakset ud af bryggerset og ned af trappen. Ellers kan jeg anbefale at gå et sted der er tilpas ujævnt. Jeg har alle de samme bekymringer som dig😉

  Svar
 7. Tillykke med lille Inge!
  Ud med sink salven og skift til tjæresalve i stedet! Den er meget bedre til forebyggelse og til røde numser og deller 👍🏻

  Svar
 8. Jeg er selv (næsten) lige blevet mor for 4. gang (ja, med samme mand😉), og flere af de scenarier du beskriver kan jeg kende fra mig selv. Tror bare det er enig mor- bekymringer. Man bliver helt sikkert mere tryg i rollen, og stoler mere på sig selv og de beslutninger man tager, men i bund og grund er det jo fordi man vil gøre sit aller bedste for det lille væsen, man har til opgave at holde i live😊

  Svar
 9. Jeg er selv (næsten) lige blevet mor for 4. gang (ja, med samme mand😉), og flere af de scenarier du beskriver kan jeg kende fra mig selv. Tror bare det er enig mor- bekymringer. Man bliver helt sikkert mere tryg i rollen, og stoler mere på sig selv og de beslutninger man tager, men i bund og grund er det jo fordi man vil gøre sit aller bedste for det lille væsen, man har til opgave at holde i live😊

  Svar
 10. Kæft det er sjov læsning når man med en baby (barn?) på 10 mdr har fået det lidt på afstand. Alle de bekymringer jeg havde om hvorvidt jeg gjorde tingene rigtigt eller om der var noget jeg burde gøre som jeg ikke gjorde.. jesus. En dag proklamerede jeg tudende til min kæreste at jeg troede at baby måske var blevet autist fordi jeg ikke havde haft nok øjenkontakt i løbet af dagen med ham…. min kæreste har skulle lægge øre til meget bullshit!

  Svar
 11. Kære Julie
  Elsker at følgd din blog! Og tillykke med Inge! Har selv en søn på 14måneder og de første måneder var jeg helt rundtosset.. Var nervøs, læste for meget om alt muligt på nettet.. Altså… Man kan ik læse sig til, hvordan man er en god forældre 🙂 Det hele bliver lettere 🙂 kan anbefale Mødregruppe.. Mon du skal det? Det er altså GULD værd!!!! Det er guld-med-glimmer-på værd!

  Svar
 12. Min datter var heller ikke glad for barnevognen i starten læs første mange måneder! Min løsning var at tage bæreselen med når jeg gik selv, så havde jeg altid en redning. Købte en ergobaby hvor man ikke skal have babyindsats i. En strækvikle er også smart, den gad min datter dog heller ikke 😂

  Svar
 13. Stort tillykke med søde Inge! Og tusind tak for en dejlig og underholdende blog og god humor ikke mindst! Jeg er selv ny i mor-gamet, har en søn på 7 uger, men du burde anskaffe dig en vikle eller en bæresele, det er seriøst pengene værd! Det betyder nemlig at du kan få armene fri og stadig have en tryg og glad baby! Med det rigtige overtøj, ville du også kunne have baby med udenfor 😀 tak fordi du deler din hverdag!

  Svar

Skriv en kommentar