Den letteste guide til at undgå kemi

Reklame for Neutral

Jeg bryder mig ikke om parabener, unødige tilsætnings- og farve-stoffer, parfume og andet skravl. Jeg har altid valgt økologisk og tænkt over at vaskemiddel og opvaskemiddel og des lige skulle være uden parfume. Til gengæld så har jeg på ingen måde taget nogle særligt kloge valg, når det kom til plejeprodukter til mig selv. Hårprodukter, makeup, rens, skrub og cremer har været alt muligt forskelligt gejl, som syntes som det, der havde størst effekt på min ringe hud og mit tørre, spaltede hår. Det viste sig så iøvrigt ikke at være rigtigt – ok-dumt. Og det kan måske virke lidt fjolle’ at have brugt så meget energi på at undgå kemien på nogle områder, for så bare at fylde sig med skidtet i en anden sammenhæng. Men lidt har som bekendt også ret, og hvis man kan skære bare en smule af sin daglige kemi væk, så tror jeg altså på, at man har gjort en forskel for både sig selv og miljøet.

Jeg er dog nået dertil nu, hvor jeg har skåret endnu mere af den unødvendige kemi væk. Og det var æk’ fordi jeg blev klogere fra den ene dag til den anden – bare rolig, jeg er stadig ikke noget videre intelligent menneske. Men jeg blev gravid – og rimelig hurtigt fik jeg med hjælp fra Google sjusset mig frem til, at det nok var på tide at skære det sidste kemi-pis ud af mine daglige rutiner. Så min makeup, hudplejeprodukter og hårprodukter blev skiftet ud med varianter uden parabener, parfume og unødige tilsætningsstoffer. 

 

Mine 3 daglige beauty-produkter fra Neutral. Det er brøl-nye produkter, der består af en micellar cleansing water, en dagcreme og en natcreme.

 

Nu skal det jo heller ikke blive helt helligt, så jeg må hellere indrømme, at jeg sidenhen er gået tilbage til en shampoo med lidt parfume og farvestoffer i – simpelthen fordi jeg har behov for en såkaldt “blå-shampoo”, så mit lysnede leverståhejs-farvede hår ikke bliver gult som tiz. Det er endnu ikke lykkedes mig at finde én, der er god, samtidig med at den er nogenlunde fri for parfume og tilsætningsstoffer. Desuden bruger jeg nu igen neglelak – og umiddelbart rager det vist Chanel en radiator, om der er lidt miljøbelastende stoffer i deres piss’-gode nogle af slagsen. 

Nå, men jeg synes i hvert fald, at det kan være lidt af en labyrint at finde rundt i, hvordan man lettest undgår alle de der fjollede stoffer i hverdagen. Så nu har jeg lavet en lille guide til, hvordan man kan komme udenom den værste unødige kemi i hverdagen – uden bøvle-bøvle. 

 

Vær mærkebevidst 

Ja altså vi snakker ikke i forhold til tasker fra Gucci eller Louis Vuitton – pyt med dem. Ej undskyld det jeg sagde med “pyt med Louis Vuitton” – det var dumt sagt. Men der er faktisk minimalt vigtigere mærker. Den blå krans, Svanemærket, Blomsten og mange flere er at finde på de produkter, der er mest miljøvenlige. Herunder er der en illustration af de forskellige vigtige mærker – og hvis man vil have en uddybning af deres betydning, så kan man det lige her.

 

 

Neutrals nat- og dagcreme, som jeg bruger har erhvervet sig både Svanemærket og Den blå krans – og hvis man kan finde de to på sine produkter, så er man altså home safe. Så ved man, at man mindsker risikoen for astma og allergi, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende – og at der sat høje standarder til de stoffer, som produktet indeholder. Jeg er iøvrigt stor fan af den slags mærker! Det giver mig mulighed for at være luddoven og ok-dårlig til latin – og stadig vælge skidt fra på hylderne i supermarkedet. 

 

Vask nyt tøj 

Åh, der er sgu intet som nyt tøj, men når man slæber nye ting med hjem, så kan formaldehyd, farvestoffer og optisk hvidt sgu lige følge med. Og selvom formaldehyd kunne lyde som en lækker pink drink med sugerør og alting, så er der desværre tale om noget ballade, der blandt andet også optræder i cigaretter og som har givet både forsøgsdyr og arbejdere på spånpladefabrikker kræft i svælg og hals – såååå’ lad os lige vaske det pis af, inden vi bruger tøjet. Ja. Også dine sokker. Ja, også underhakkerne – selvom du ikke har flere rene. 

 

Vælg økologisk 

Bliver i irriterede over, at jeg altid skriver dét hér? Ja, det gør jeg også selv lidt. Jeg lover, at jeg ville stoppe, hvis ikke det var så piss’-vigtigt. Men hvis der lige sidder lidt hygge-sprøjtemidler på vores mad – så kan det så ligge og hygge sig nede i mavsen bagefter. Derudover så kunne det jo være fe’ nok, hvis vores børn også for fremtiden kunne gå på jorden med bare tæer, uden at træde rundt i for meget kemi – men det kræver sgu lige at vi tager os lidt sammen. 

 

Rense- og plejeprodukter uden parfume og unødige tilsætningsstoffer 

Renseprodukter og cremer er det såkaldte inderste lag for langt de fleste, så hvis man skal starte et sted – så ville jeg sgu starte dér. Skift det nuværende ud med nogle udgaver der er uden parfume, parabener og unødige tilsætningsstoffer – så ved du, at du ikke går hele dagen og bliver udsat for skidtet. Så kan man altid senere vurdere, om også makeup’en skal revurderes. 

 

 

Slut med parfume-sprøjt 

Nå, så kommer der sgu en game changer her. Hvis man bruger sin energi på at undgå parfume, så er det altså lidt fjollet at afslutte sin beauty-rutine med at sprøjte parfume direkte på sin freaking hud. Jeg bruger ikke parfume. Jeg bruger slet ikke parfume. Jeg kan simpelthen ikke få mig selv til det. Homie kysser mig på halsen 80 gange i løbet af en dag, og hverken hun eller jeg skal have det ind i kroppen. Derudover så har jeg lugtet til virkelig mange mennesker – og hvis man lige kører en deo under armene og ikke ryger en djævlens masse, så lugter man altså pragtfuldt. Man behøver virkelig ikke at sprøjte blomster og white musk på sig selv. 

 

Fik du i øvrigt nogensinde læst om, de seje mor-evner som jeg ikke besidder? 

2 kommentarer til “Den letteste guide til at undgå kemi”

  1. Din blog er seriølle den bedste, som i den bedste. Flere af dig, tak! Jeg elsker din skrive stil, dine holdninger, din humor – DIG🙌🏻
    Hvilken blå-shampoo bruger du? Jeg har prøvet en del forskellige, men jeg har ikke rigtigt fundet min store kærlighe’ endnu.
    Kæmpe krammer❤️

    Svar
  2. Tak for en sjov og lærerig blog😊 En god tilføjelse til indlægget her er Kemiluppen – en gratis app fra Tænk, som kan scanne stregkoden på kosmetik- og plejeprodukter og fortælle dig, om og hvilke evt skadelige stoffer, der er i det pågældende produkt. Mega smart. Har selv brugt den en del, da jeg gennemgik mine produkter i forbindelse med graviditet.

    Svar

Skriv en kommentar