Det store fødselsindlæg – en alvorlig omgang

Jeg er godt klar over, at man nok selv skal have en kommende eller tidligere fødsel tæt inde på kroppen, for at synes, at det er spændende at læse om mine fødselstanker. Men der er mange, der har spurgt ind til specifikke ting omkring min fødsel – så nu prøver jeg lige at fortælle om mine forventninger og ønsker til fødslen af homie.

 

Dem der har været igennem en fødsel har for vane at sige, at det var en hård omgang; jeg har ikke selv prøvet det, så jeg vælger at stole på dem. Når man kender de rent tekniske detaljer omkring, hvordan et barn kommer til verden, så giver det desuden rigtig fin mening, hvis det er en hård process!

 

Så mit udgangspunkt er helt sikkert, at det bliver hårdt, og det kommer til at gøre ondt. Ligesom de fleste andre kvinder i freaking hele verden, så kan jeg rigtig godt lide at have styr på alting, og lave alenlange lister med scenarier og løsninger på dem. Men det her er sådan et tilfælde, hvor man ikke kan have styr på alt. Man ved ikke hvornår fødslen går i gang, man ved ikke hvor let og ukompliceret det går, og man ved ikke, hvordan man kommer til at reagere i situationen.

 

Sådan har vi forberedt os

Det er derfor noget uvist man skal forberede sig på, og det er altså svært. Da man i København kun får 2 omgange af auditorieundervisning tilbudt i forbindelse med fødslen, så er den resterende fødselsforberedelse selvbetalt. Det er latterligt og det rammer dem, der ikke har 1700 bobs eller ekstra overskud at smide efter fødselsforberedelse. Nå, men vi har derfor selv betalt og har gået til fødselsforberedelse ved APA på Østerbro Jeg har kun roser at sige om det, og jeg har simpelthen været så glad ved det. Det har været ni mandage, hvor vi har lavet øvelser, afspændt, hørt fødselshistorier og scenarier – og desuden var to af omgangene med partnere, så de også kan være så godt som muligt forberedt på fødslen.

 

Det grundlæggende fokus som min underviser havde, var at fødslen skulle blive en god oplevelse. Det er hårdt, og det gør ondt – men det betyder ikke, at man nødvendigvis behøver tænke tilbage på det med ængstelse. Så det vi har forsøgt os at forberede os på, er i virkeligheden alle de mulige scenarier, således at vi idet mindste har tænkt over, hvordan vi vil forsøge at håndtere situationen, når det pludselig er ude af vores styringsglade hænder.

 

Som I har kunnet læse i min fødselsplan, der bliver givet til jordemoderen, når vi kommer ind på Rigshospitalet, så;

 •  Hvis der skal lidt til at sætte mig igang, så vil jeg gerne starte med de milde former – akupunktur, zoneterapi og kropskontakt
 • Jeg vil umiddelbart helst føde uden smertelindring, men hvis jeg er forpint og jordemoderen vurderer, at det er en god idé – så gør vi det – Jeg vil gerne orienteres om ting undervejs – hvis jeg kan overskue det
 • Jeg vil gerne i fødekar i den sidste del af udvidelsesfasen, og jeg vil helst føde i karet
 • Jeg vil helst ikke føde på ryggen – måske på siden, på hug eller lænende
 • Jeg vil gerne huskes på, at jeg skal gispe under pressefasen – Jeg vil umiddelbart gerne mærke hovedet – Jeg ønsker sen afnavling
 • Hvis homie og jeg skal skilles efter fødslen, så vil jeg gerne have, at Anders går med baby

 

Det er en djævelsk masse ønsker – og der er absolut ingen vished for, at jeg får opfyldt et eneste af dem. Men jeg har tænkt nogle tanker, som jordemoderen kan bruge til at bedømme mig som menneske, så hun kan give mig det, som jeg har brug for i en ekstremt presset situation.

 

Jeg har fuld tiltro til jordemødrene, for det er helt klart min opfattelse, at hvis man ikke virkelig brændte for at hjælpe børn og nybagte mødre til verden, så gad man edderbrandsparkeme ikke finde sig i det, som de gør. De jordemødre som jeg kender er ved at få mavekramper af grin, hvis man spørger ind til frokost – det har de ikke holdt siden de startede som jordemødre. De har mofo-travlt og de har så mange gode intentioner og idéer, der ville kunne give endnu bedre oplevelser for kvinder og børn – de har bare nul kroner og nul procent ekstra tid til at gennemføre det.

 

Det var lige et sidespor. Min pointe er, at jeg virkelig stoler på, at min jordemoder kommer til at gøre alt hvad hun kan, for at hjælpe mig undervejs i min fødsel. Og så vil jeg til gengæld forsøge at arbejde med hende, og ikke imod hende – som mit iltre temperament ellers nogle gange har for vane. En af de måder, hvor jeg har hjulpet hende på, er at jeg har forberedt mig. Jeg kan godt forstå, hvis jordemødrene slår sig lidt i panden, når der kommer en fødende ind, der ikke aner, hvad der skal ske. Jeg forstår også udemærket, at man som fødende kan være bange og ræd for fødslen, for den kommer jo til at gøre ondt – og måske er man rent faktisk så bange for det, at man laver det gode gamle “Luksus-fælden-trick”, hvor man lader være med at åbne rudekuverterne, fordi man ikke kan overskue indholdet. Men det kan desværre potentielt give nogle ærgerlige fødselsoplevelser, så jeg håber, at de fleste enten benytter sig at deres regions fødselsforberedelsestilbud eller tager et selvbetalt kursus, hvis der ikke er nogle gratis tilbud hos jer.

 

Ting, som jeg gerne vil huskes på i løbet af fødslen

Ligesom jeg havde en fødselsplan, så har jeg ud fra den undervisning, jeg har modtaget, også lavet en liste med ting, som jeg gerne vil have Anders til at hjælpe mig med, og huske mig på undervejs i fødslen – både mens vi er derhjemme, og når vi kommer ind på Rigshospitalet. Han har også fået en masse rent praktiske arbejdsopgaver så som at tage tid på veerne og desuden sørge for at jeg har det rart og trygt i situationen.

 

 • BYD veerne velkommen
 • Træk vejret fra starten
 • Gå med veerne
 • Nye positioner
 • Træk vejret
 • Slap af i mave, kæber, hænder, fødder, skuldre
 • Massage eller pres på lænd og hofter
 • Laborro vejrtrækning, hvis du får for ondt
 • Gispe hvis jeg får for tidlig pressetrang – og op med røven
 • Jeg vil gerne gispe under pressefasen

 

Når Anders så kan se, at jeg er presset, så kan han foreslå mig nogle af disse ting, eller huske mig på at trække vejret, spænde af, eller at tænke positivt på veerne – det er jo trods alt livmoderen, der spænder sin muskel og arbejder så meget som muligt, for at få vores barn sikkert til verden.

 

Det er min store plan, at jeg under fødslen vil forsøge at tænke så positivt om situationen, som overhovedet muligt. Jeg kan på ingen måde garantere, at jeg kan sige “uha, det var godt nok en god og kraftig ve, lad os tage nogle flere af dem.” – men jeg håber det, og jeg vil kæmpe for det.

 

Rent teknisk så vil jeg gerne blive derhjemme så lang tid som muligt. Der kan ske forskellige ting, der gør, at vi må tidligere ind, men jeg håber, at vi kan blive hjemme, indtil jeg har cirka de tre gode veer på 10 minutter – og har haft det i et par timer. Hverken min mor eller søster har haft lynfødsler, så jeg er ikke nervøs for at være derhjemme – men måske jeg bliver det, når veerne tordner derudaf.

 

Jeg er desuden sat til at have termin d. 2/2 – så der er kun 8 dage til. Jeg regner dog stærkt med at gå nogle dage over tid, men igen aner jeg ikke en fis om det.

 

Det blev lidt en rodet omgang det her, og jeg har på fornemmeren, at jeg har glemt en hel del og ikke er kommet rundt om alle mine planer og gode intentioner – men så må I endelig huske mig på det. Gode råd modtages som altid med åbne arme.

 

Har du læst mine andre indlæg? Du kan eksempelvis læse om, de 7 ting, som jeg er latterlig-dårlig til, hvordan det er at have sex, når man er pissegravid og tyk, eller se Homies kommende navn. 

Og hey, følg mig lige helt oppe i højre hjørne, homie. 

25 kommentarer til “Det store fødselsindlæg – en alvorlig omgang”

 1. Mit råd er helt klart at du skal lytte til din krop! Mit vand gik kl 16 og allerede kl 17 begyndte veerne at tage til. Og kl 18.00 var der kun 1 minut mellem veerne. Jeg tænkte hele tiden at det kunne da ikke være rigtigt og at det gik for hurtigt, men vi besluttede os for at tage ud på hospitalet- og det viste sig at kl 18.30 var jeg allerede 8 cm åben 🙂

  Svar
 2. Vil ikke anbefale at føde på hug. Da set kan gå voldsomt stærkt og derved næsten 100 at man flækker meget! Mvh en jordmoder

  Svar
 3. Lyder bare som en rigtig god plan 😊 jeg fødte for tidligt, så jeg havde slet ikke nået til alle de forberedelser man kunne, men jeg stolede total på min krop kunne og havde den bedste fødsel! Fik veer kl 03 og fødte kl 07.24. Men ja mit råd er også at tro på du kan! Og som du selv sige arbejd med jordmoderen 😉 og kan os anbefale at ligge på siden, dog kan det blive ret hårdt med benet i luften, så er der endnu en opgave til Arne 😉

  Svar
  • Wow, det var en hurtig omgang! Jeg håber virkelig, at min selvsikkerhed varer ved, selv når veerne brager derudaf. Tusinde tak for, at du læser med og deler din egen oplevelse!

   Svar
 4. Jeg fødte for snart 5 år siden, og havde en fed oplevelse!
  Ja, det gør ondt, men jeg har prøvet det der var værre.
  Mit bedste tip (som du er inde på selv) er at arbejde MED kroppen og smerterne. Jeg forsøgte at tænke på dem som muskelspenninger og muskler der arbejdede, istedet for smerter. Så kunne jeg nemmere slappe af og mærke efter istedet for at kæmpe imod. Når de fik lov til at arbejde uden at jeg kæmpede imod var de ikke så slemme, det var først når jeg ikke arbejdede med at de gjorde nas.
  Og så lyder det til at I er godt synkroniseret ift at din kæreste kan være dit talerør – det var dejligt at gå ind i kroppen istedet for at skulle tage stilling til alt muligt, det gjorde min kæreste for mig:)
  Og pøj pøj – det er (eller var for mig) den fedeste oplevelse nogensinde!
  Grænseoverskridende, hård og udmattende, men vildt sejt og spændende og med den fedeste bonus når det er overstået😁

  Svar
  • Det tror jeg faktisk er første gang, at jeg har hørt folk sige, at de har prøvet værre – virkelig forfriskende! Jeg er meget spændt og efterhånden glæder jeg mig også lidt :O. Tusinde tak for, at du både læser med og deler din egen oplevelse – jeg vil helt sikkert prøve at følge dit eksempel!

   Svar
 5. Har du overvejet at føde derhjemme? Jeg har ikke selv født eller været gravid, men jeg satser stærkt på at kast mig ud i begge dele inden for nærmeste fremtid, så jeg spørger bare af nysgerrighed – ikke fordi jeg skal kloge mig om noget som helst 😊

  Svar
  • Jeg overvejede det meget meget kort – men jeg vil simpelthen bare gerne være et sted, hvor jeg føler mig helt sikker, og hvor der er læger og sygeplejersker i hobetal :D.

   Svar
 6. Jeg plejer aldrig at skrive på blogs, men jeg kan relaterer mig til din situation og dine tanker da jeg selv er gravid med termin den 3/4. Dog andengangsfødende 😌 Jeg har derfor tænkt hvad jeg ville gøre anderledes denne gang og det er at arbejde mere med tyngdekraften. Jeg var meget i karbadet sidst og det hjalp utrolig meget på mine smerter. Dog lagde jeg ned på ryggen og det vil jeg ændre denne gang. Jeg har derfor fået anbefalet af jordemoder at købe en gummiring, som kan hjælpe mig med at aflaste og holde mig oppe når jeg fx sidder på knæene i vandet. Det lyder lidt sjovt, men jeg tror faktisk det vil fungerer ret godt. Pøj pøj med kommende fødsel og husk hele tiden på resultatet igennem forløbet ❤️

  Svar
  • Årh, fedt at høre din erfaring med badekar og tyngdekraft! det vil jeg helt sikkert kigge på, og se om jeg kan finde sådan en gummiring også. Rigtig meget held og lykke til dig også! Og tusinde tak for, at du både læser med og deler din egen oplevelse 😀

   Svar
 7. Mit eneste råd er, at du skal lytte til din krop! 🙂
  Jeg har født to gange og har ikke været til fødselsforberedelse nogen af gangene. Jeg har nok et lidt urkvinde-syn på det. Jeg tror at min krop ved præcis hvad den skal gøre.
  Første gang fødte jeg på 6 timer fra første ve og anden gang fødte jeg på 2,5 time fra første ve.
  Det er FANTASTISK at føde! Det gør ondt, ja – men så slemt er det altså heller ikke. Folk skal stoppe med at “skræmme” gravide. 🙂

  Svar
  • Wow, godt gået! Det er nok meget, hvilken type man er, og hvordan man er bedst tilpas. Men superfedt, at det bare kørte for dig – det håber jeg på, at jeg kan gøre efter 😛

   Svar
 8. Sikke et utrolig dejligt indlæg. Jeg er selv gravid med termin i slutningen af maj og det er faktisk rigtig rart og brugbart at læse om andres måde at forberede sig på, samt tanker omkring fødslen 🙂

  Svar
 9. Der findes en fantastisk app der kan tage tid på veerne. Jeg ved det er dejligt at inddrage kæresten – men rent praktisk så kan man meget bedre mærke selv hvornår de kommer og trykke på knappen, fremfor at skulle fortælle manden at: nu kommer der ve igen, hele tiden 😁 det virkede ihvertfald ikke for mig 😆

  Svar
  • Ja det har jeg overladt til Arne – han får lov at stå helt for det tidstagningshow 😀 så må vi lave rutinen om undervejs, hvis det fungerer bedre, at jeg selv gør det 😀

   Svar
 10. Super god liste, som er meget identisk med den jeg havde! Jeg endte med en super dejlig fødsel i vand 🙂 især den med at slappe af i kæberne, hjalp mig helt vildt – når man er afspændt i kæben, er man det også i resten af kroppen. Og som du også skriver, byd veerne velkommen og mærk din seje krop arbejde på at bringe baby til verden! Knæk og bræk, jeg glæder mig allerede til at prøve igen til maj 😀

  Svar
  • Fedt at høre – jeg håber virkelig, at jeg kan huske det med at slappe af i kæberne, når veerne brager derudaf :D. Og tusinde tak <3 – og al held og lykke til dig også!

   Svar
 11. Hej Julie
  Først og fremmest – tak for en rigtig god blog. Dit jordnære og ligefremme sprog er simpelthen så fængende, at jeg helt glemmer at vi på rigtig mange måder er vidt forskellige og helt har fornemmelsen af at få beskrivelser fra en nær ven. Kan spejle mig i mange af dine overvejelser om graviditeten hele vejen igennem og jeg er inde og kigge dagligt om nyt fra dig og din lille homie. Kæmpe tak herfra og alt held og lykke med fødslen!

  Svar
 12. Jeg tænkte på, hvordan har du det egentlig med fødslen? Har du på noget tidspunkt været hunderæd for selve fødslen?
  Hilsen hende der SÅ gerne vil starte en kernefamilie, men som desværre er blevet skræmt fuldstændig af de forfærdelige historier og kommentarer der florerer om fødsler 😫😞

  Svar
  • Jeg er faktisk slet ikke nervøs – min fødselsforberedelse har virkelig hjulpet. Prøv at læse nogle af de mange kommentarer på mine indlæg – der er virkelig mange, der skriver, at se er det altså heller ikke værre! Jeg er sikker på, at både du og jeg kan klare det 😀

   Svar
 13. Jeg er enig med Anne.. Lyt til din krop. Jeg kender ingen som har været igennem en hurtig fødsel (familie), men jeg var kun i aktiv fødsel i 5 timer. fuldt udvidet da vi kom på sygehuset, 45 min med lattergas fordi baby ikke var helt nede i bækken, og baby var ude efter 3 presseveer over 7 min (skulle holde 1 pause, fordi hun havde hånden ved hovedet). Jeg fik pressetrang i bilen, og mit vand gik ligefor pressetrangen… Jeg er 21, og førstegangsfødende 😀

  Svar
  • Wow, vild fødsel. det bliver spændende, hvordan det bliver for mig – men jeg vil helt sikkert prøve at huske at lytte til min krop 😀 tusinde tak for dit indspark!

   Svar

Skriv en kommentar