Er mælkebaren lukket herhjemme?

Der er mange der har spurgt, om jeg er stoppet med at amme, om Homie tager flaske nu, hvordan jeg kan have ikke-ammevenligt tøj på, og en masse spørgsmål i samme boldgade. Og fordi jeg virkelig sætter pris på, at mine babser endelig får opmærksomhed fra andre end Arne – der jo grundlæggende er tvunget til at give dem opmærksomhed, så kommer der sgu lige en fælles opdatering fra mælkebaren. 

Nej, jeg er ikke stoppet med at amme endnu. Homie bliver syv måneder om et øjeblik, og vi ammer lystigt videre. For cirka en uge siden begyndte hun dog konstant at være sværere at lægge til brystet, og hun hoppede rundt på mit skød, fordi hun havde noget mere travlt med resten af verden, end med at drikke mælk fra sin kedelige mor. Jeg gik naturligvis en smule i panik – for hun skal da vel have mælk? Inden jeg gik helt banans af bekymring slog jeg dog lige op i en bog om børn og amning – skrevet af nogen, der er væsentligt klogere og mere erfaren end mig. Og der stod sagsusme, at et barn på 7 måneder cirka har behov for 4 amninger i døgnet, når hun spiser så meget rigtig mad, som det er tilfældet. Tiiiiidlig morgen, inden nummer 2 lur, inden sengetid og én gang i løbet af natten. Det er altså reelt kun én amning, som jeg behøver smide ind i løbet af dagtimerne. 

Til gengæld så spiser hun sgu noget mere om natten, end den kloge bog anbefaler. De gode nætter spiser hun to gange i løbet af natten – de dårlige nætter kan jeg ikke huske af udmattelse. Så jeg er ikke så skide-urolig for, at hun ikke får nok mælk – hun har jo selv sagt fra til for meget mælk i løbet af dagen, og om natten ryger der jo lidt ekstra ned. Og ja, jeg er klar over, at babyer der ikke får opfyldt deres amme-behov i løbet af dagen udskyder det til natten, men efter en helvedes masse forsøg med at moderere indtaget op og ned i løbet af dagtimerne, så er det klart for os, at det ikke er det, der sker. Vores nætter er dårlige, fordi hun synes det er trygt og hyggeligt at besøge mælebaren. Vi arbejder på at skære ned på det, men jeg har samtidig ikke meget travlt med det – for det fungerer sgu okay. Hun tager stadig sutten om dagen, men om natten er hun begyndt at lukke munden fuldstændig og så bare græde løs, og så er den eneste metode for mig at få hende til at falde til ro at amme hende. Arne lugter lidt mindre af sø’mælk, og kan nogle gange slippe afsted med at vugge hende i søvn i armene – men den går sgu ikke, når det er mig. Den sødmælkssagkyndige ved godt, at jeg har lækkerier i babserne, og hun har æk’ planer om at give op, før hun får sine små tykke fingre i skidtet. 

Homie vil desuden gerne drikke af sutteflaske nu – men det skal dæleme ikke være modermælkserstatning. Hun kan simpelthen ikke lide det. Vand og ko-mælk (ro på, det er bare mælk) drikker hun lystigt, men modermælkserstatningen spytter hun altså ud. Og nu har jeg smagt modermælkserstatningen – og det smager altså virkelig også dårligt, så jeg forstår hende udmærket! Og ja, jeg kunne amme ud og give hende det på flaske, men for det første så synes jeg det er pisseubehageligt at mærke mælken blive trukket ud af brystet af den pumpe, og derudover så orker jeg simpelthen ikke besværet. Hun er syv måneder nu, så jeg kan godt amme videre indtil hun er færdig med dét dér mælkeshow. 

Grunden til, at jeg kan have ikke-ammevenligt tøj på er, at hun jo i virkeligheden kun skal have mælk én gang i løbet af de timer, hvor jeg har tøj på. Og den ene gang kan jeg godt finde en løsning. Det var noget andet dengang, hvor jeg ammede 25 gange i døgnet, og jeg ikke engang orkede at lukke amme-bh’en mellem sessionerne. Jeg mofo elsker at kunne have almindeligt tøj på igen, og jeg er endda begyndt at have en almindelig bh på i løbet af dagen, og så bare skifte til amme-bh om aftenen. Og selvom det smerter mig, at jeg igen kan passe mine almindelige bh’er, fordi hun ikke tager så godt fra i mælkebaren længere, så er det freaking fedt at have pænt undertøj på igen. Ej okay, det er lidt løgn. Men pæn bh i hvert fald. Mine trusser udgøres stadig af en blanding af graviditetstrusser og mine gamle lykke-trusser med en 3D-løvehoved på. 

Jeg orker ikke rigtigt at amme længere, både fordi at Inge ikke virker pis’-interesseret og også fordi jeg virkelig trænger til, at komme lidt ud i ny og næ. Men så længe hun ikke gider modermælkserstatningen og ikke kan falde til ro på andre måder om natten, så fortsætter vi jo lidt endnu. Det bliver garanteret meget vemodigt, når den sidste amning på et tidspunkt melder sig – men jeg håber og tror, at vi er tætte af andre grunde end bare amningen. 

Når det så er sagt, så er jeg jo også virkelig glad for amningen. Det er så freaking praktisk, at man ikke behøver pakke en fis, alt hvad man skal bruge for at gøre sit barn glad ligger og hygger sig inde i amme-bh’en. Eksempelvis da vi den anden dag var taget i en park i en nærliggende by, og besluttede at vi da egentligt kunne blive lidt længere og nyde solskinnet og bestille store, fe’e burgere, som vi kunne nyde på græsset – og så fik Homie jo bare en tur i mælkebaren og så var hun helt lykkelig. Og det var Arne og jeg naturligvis også – vi fik jo burgere. 

Nå, men jeg tror, at det er alt, hvad der er at fortælle om den nuværende situationen i mælkebaren. Hvis jeg ikke har svaret på noget, som du spekulerer over, så skriv endelig – og hvis I har nogle hemmelige tricks til at få nedjusteret antallet af amninger i løbet af natten, så byd for dælen ind! 

Du kan desuden læse om nogle af de tidligere problemer, som vi har haft med amningen lige her. 

 

21 kommentarer til “Er mælkebaren lukket herhjemme?”

 1. Du er nødt til at fortælle hvor burgerne er fra! De ser gode ud, og vi mangler gode take-away steder i slagelse!

  Svar
 2. Har du prøvet en anden mme? Min søn gad bestemt ikke have hverken NAN HA eller NAN Sensilac, han spyttede det og vendte hovedet væk. Så prøvede jeg Arla Baby & Me, og den ville han gerne have 🙂

  Svar
 3. Heejjjjjjj! Tak for mega god blog. Jeg græd-grinede af indlægget med Arne der skal være stille om aftenen!!! Samme situation hos os. Bare lige en lille ting… komælk? Som i alm mælk? Det må babyer under 1 år vist ikke få 🤷🏼‍♀️ det er kun info, da jeg selv var blevet forskrækket over ikke at vide det..

  Svar
  • Tak fordi du følger med 😃. Nej jeg har også hørt meget bavl om, at de ikke må få det. Det bygger på et pisselille studie, der viste at børn der fik komælk inden de var et år havde ubetydeligt større risiko for at blive overvægtige. Det har absolut intet med fordøjelsen at gøre – som jeg ellers gik ud fra, når de nu fraråder det 🤷🏼‍♀️

   Svar
   • Har også godt set at dét er begrundelsen fra sundhedsstyrelsen, men der er udlandske studier som viser at der også er mange andre grunde til ikke at give ko-mælk, bl.a. pga fordøjelsen. I kan læse om det her: https://kellymom.com/nutrition/milk/milk-supplements/
    Hjemme hos os sover vi sammen med vores lille dame på små 8 måneder. Jeg ammer godt nok stadig et par gange i løbet af natten, til gengæld behøver jeg ikke at stå ud af sengen eller sætte mig op: jeg bliver bare liggende og putter mit bryst i munden på den lille dame, og så går det så hurtigt at hverken hende eller jeg når at vågne helt:) ..måske det kan give bare lidt mere søvn til jer også, hvis intet andet virker?:)

    Svar
 4. Hvis ikke i allerede har prøvet det – så prøv med forskellige mærker af modermælkserstatning. Min datter gad absolut heller ikke sutteflaske, indtil vi prøvede med MME fra Hipp, som en veninde anbefalede. Det var det eneste der duede! Kan købes i Bilka og Føtex ☺️

  Svar
   • Arla Babymælk!!! Ikke Baby & Me, men Babymælk. Den kan ikke fåes alle steder, men jeg ved at Rema og Bilka har dem. Det er små brikker og de købes i pakker af 9 styks. Det var de eneste, min baby ville drikke i starten. Dog ikke af flaske, men af kop. Han er snart et år og vi ammer ikke mere, og han får heller ikke flaske, kun babymælk og vand af kop. Vi ammede til han var lige knap 11 måneder. Og det var fordi vi kun ammede en enkelt gang om dagen og han gad det ikke sådan rigtigt mere, så jeg stoppede fra den ene dag til den anden. Jeg fik ikke nogen “afslutningsamning” fordi jeg tænkte en dag jeg ville prøve at lade være at amme og se om den gik…og det gjorde den sgu! Jeg vil helt sikkert anbefale dig at vælge en dag engang at stoppe og så sørge for at nyde den sidste amning helt og aldeles. Jeg er SÅ ked af nu, at jeg ikke var klar over at det var sidste gang den dag 🙊😄

    Svar
 5. Hej Julie-Elsebeth.
  Jeg har desværre ikke nogle gode råd… Sorry! Til gengæld har jeg en søn på næsten 8 måneder, som helt selv har nedjusteret amningerne; først om natten, så om dagen og for et par uger siden gad han så slet ikke amme mere. Jeg siger ikke det altid går så nemt. Jeg havde dog en forventning om at vi skulle igennem en hård kold-tyrker-tid, når vi skulle af med amningen og blev noget overrasket da han pludselig bare styrede det show selv. Så hvem ved hvad din søde Inge pludselig finder på! Og ja, det var sgu da hyggeligt og nemt det amning. Jeg fejrede dog alligevel ammestoppet med et ganske højt antal White russians 😉 God fornøjelse med det hele, og tak for fin blog.

  Svar
 6. Når i har givet MME har det så været de der brikker, eller har det været pulver? Historien med min datter, amning og flaske er nøjagtig som din – hun ELSKER de der brikker med MME, men nægter at pulvervarianterne – og ja, de smager også af helvede til!! 👎🏻 Nu får hun kun én flaske i døgnet, til natten (hun er 1 år), men i en lang periode har vores største post i madbudgettet været MME-brikker 😂 Hun drak for 40kr.dagligt!

  Svar
 7. Hvor mange måltider får Homie om dagen? For 4 amninger er da godt nok ikke meget. Det gad jeg sgu godt ned på 😂 Har selv en dreng på samme alder som Homie, som også synes at det er det værste at amme om dagen, men har det så fedt med det om natten 😴 Det bliver ofte til 4 + bare om natten 😒

  Svar
  • Hun får fire måltider – og så ammes hun én gang inden sin nummer 2 lur. Og så bliver det ofte også 3-4 stykker om natten – udover godnat/godmorgen-amningerne 🤦🏼‍♀️ Så vi er vist helt i samme båd!

   Svar
 8. Har i prøvet forskellige mme-mærker? Min søn er 2 uger ældre end Inge og han ville absolut heller ikke drikke mme af sutteflaske. Vi prøvede forskellige mærker, og havde næsten opgivet, da jeg købte HIPP og det ville han gerne drikke. Så nu får han det inden sengetid og så ved jeg at han kan drikke det hvis jeg skal være væk 🙂 Bare et tip!

  Svar
 9. Jeg var også lige ved at få det sådan der med amning. Men pludselig da hun var 8 mdr gammel gad hun ikke mere, og der gik ikke ét døgn, så var mælken pistvæk.

  De næste 2 mdr fik hun en flaske til putning og en om natten, og så yderligere en måneds tid med putteflasken, så gad hun heller ikke det længere.

  Hun syntes i øvrigt også at mme smagte rædsomt, men brikkerne fra Arla Baby and Me gled ned, og senere accepterede hun også pulverversionen.

  Ps: selvom det var lækkert med drinks, hyggesmøger og at far kunne stå op om natten og fodre, så savnede jeg fandme hurtigt amning. Det er jo for pokker lige ved hånden, altid rette temperatur og ingenting der skal steriliseres 😅🤷🏻‍♀️

  Svar
 10. Halløj.
  Min datter er også 7 måneder og har heller ikke været fan af andet end mine bryster indtil nu – jeg fik et godt tip af min veninde og nu vil hun sku drikke mme.
  Så evt du kan prøve. 🤷🏼‍♀️
  Startede med at servere mme til alle måltider af kop, så hun vænnede sig til smagen og efter et par uger ville hun også drikke det af flasken 👏🏼 (Ps. Kun Nan2 organic virkede) Og det er sku nice, at ens mand lige kan putte og klare et par amninger💃🏼 Når de har ligget fast ved brystet i 7 mdr.
  👍🏼

  Svar
 11. Min datter hadede også modermælkserstatning – indtil vi kom en lille smule blendet banan i og forvandlede det til en bananmilkshake! Hokus pokus..

  Svar

Skriv en kommentar