Facts om nyfødte, som jeg gerne ville have kendt til, da jeg skulle føde

Homie er nu over tre en halv måned gammel, og nogle gange når jeg kigger på hende, så ligner hun sgu mere en lille pige, end hun ligner en baby. Hun vejer en del over det dobbelte af sin fødselsvægt – og hun er også omtrent dobbelt så hidsig, stædig og pis’-dejlig. 

Men Homie får snart en helt ny baby-veninde – når hun bliver fem måneder, så føder en af mine absolut dårligste veninder nemlig. Jeg troede, at vi skulle holde et stort og super-pinligt baby-shower for hende, men så har swinet sagsusme nedlagt veto mod den fremragende tradition. Sikke noget pis. Jeg forsøgte at forklare hende, at hvis man skal skubbe en baby ud af tissekonen, så er det sgu fair nok, at man lige får lidt kage og gaver på forhånd – men lige lidt hjalp det. 

Selvom jeg mest havde lyst til at ski’e på hendes ønske og gå amok i selvproducerede lyserøde mini-vugger og ble-kager, så valgte jeg i stedet at invitere hende herhjem til lidt stille og rolig aftensmad. Og selvom det ikke var et babyshower, så havde jeg alligevel lige nogle få ting, som jeg gerne lige ville forberede hende på – ja, jeg har skrevet en masse pis om alle de der latterlige råd, som man får fra folk, der allerede er mødre, men det betyder jo heldigvis ikke, at jeg er et hak bedre selv. Og det smukke ved, at det her er min blog er jo netop, at jeg kan blive pisset helt af over en ting, og så selv gøre det selv samme umiddelbart efter, uden at nogen lige tager fat i nakken på mig og siger “øhm, skulle du ikke lige tage at kigge lidt indad?”. Så ganske uden at kigge indad, så havde jeg sgu da lige nogle informationer, som jeg ville overlevere til min snart fødende veninde.

Hun er et ganske velfungerende almindeligt menneske (selvom hun har overnaturligt lækre, lange stænger og store babser), så jeg valgte pænt at springe udenom de mest åbenlyse informationer – jeg ved for eksempel ikke hvor mange gange, jeg selv er blevet spurgt, om jeg havde styr på D-dråberne. Men selvom jeg fik alverdens råd, informationer og formaninger, da jeg skulle til at blive baby-ejer, så var der også nogle ting, jeg aldrig havde fået fortalt – og nogle få af dem gjorde mig vanvittig bange i situationen. Så her kommer der lige nogle få facts, som jeg gerne ville have kendt til, da jeg skulle føde. 

 

De kan have slugt fostervand 

Babyer ligger og skvulper rundt i en masse fostervand i mavsen, og under al tumulten i løbet af en fødsel, så kan de sgu lige komme til at sluge noget af det. Og i stedet for at skille sig af med det, med det samme når de kommer ud – så kan nogle af dem godt lide at gemme den overraskelse til den nybagte og i forvejen latterligt nervøse mor er helt alene med spædbarnet. Og så begynder de at hoste og hakke og gylpe – og det kan lyde rimelig mofo ubehageligt. Jeg hev homie op af krybben og spænende ud til en jordemoder med hende uden selv at have noget videre tøj på – hun fik beroliget mig, på trods af mine åbenlyse protester. 

 

Der kan være blod i fostervandet 

Fostervandet kan blive gylpet op af flere omgange, og fordi en fødsel nu engang indeholder lidt blod, så kan din baby også have slugt lidt af det. Så hvis man ligger i en rigtig hyggestund og der så kommer blod ud af ens babys mund, så er det ikke nødvendigvis så mærkeligt. Og selvom man selvfølgelig lige skal finde et styks fagpersonale, så behøver man måske ikke gå ligeså grassat, som I kan forestille jer, at jeg gjorde. 

 

Dén dér amning 

Hvis jeg kunne lave én ting om i forbindelse med min fødsel og tiden derefter, så ville jeg kæmpe mere for amningen allerede fra start. Homie var meget træt, da hun blev født, så hun sov og sov og sov. Og fordi det føles rimelig naturstridigt at vække en baby, der sover sødt i ens arme, så kæmpede jeg ikke hårdt nok for at få hende til at vågne og påbegynde amningen. Jeg tænkte, at hun nok vågnede, når hun var sulten nok, men sådan fungerer det bare ikke nødvendigvis til at starte med. Hvis jeg skulle igennem det igen i dag, så ville jeg gøre alt for at vække hende og så er jeg ret sikker på, at hun ville falde i søvn igen umiddelbart efter, hvis hun virkelig var træt – og ikke bare udkørt og sulten. Min amning kom heldigvis godt op og køre alligevel, men det tog sgu lige noget tid, fordi Homie nåede at blive en kræsen ung dame, der kun gad at gå løs i venstre-spaden. 

 

Der kan være lidt blod i bleen 

Igen – en fødsel indeholder lidt blod. Og selvom babyerne bliver tørret fint af, så kan det blod på en pige gemme sig lidt. Derfor fik jeg en nat på barselsafsnittet en rimelig mofo stor forskrækkelse, da der pludselig var en lille smule blod i Inges ble. Igen greb jeg min nøgne baby og styrtede ind på personalestuen med hende – hvor de fik beroliget mig nogenlunde. Selvfølgelig skal man fortælle det til nogle kloge læge-mennesker, hvis der er blod i bleen – men højest sandsynligt er der en meget naturlig forklaring, som jeg bare ikke var klog nok til at regne ud.

 

De bliver påvirket af vores hormoner 

Det sidste punkt her har jeg fået forklaret på barselsafsnittet omtrent 7 timer efter, at jeg havde født en baby – så tilgiv mig, hvis jeg har misset noget eller digtet lidt i en rus af råmælk og fosterfedt; Når babyer kommer til verden, og navlestrengen bliver klippet, så er de stadig meget tæt forbundet til deres mooooaaar. Derfor bliver de også påvirket af dine hormoner. I praksis betyder det, at nyfødte kan få en smule mælk ud af brystvorterne eller bløde en smule i bleen. Det er simpelthen vores hormoner, der lige bliver givet videre – personligt var jeg fint tilfreds med at levere lidt af dem videre til en anden, for jeg havde så riiiigeligt selv. 

 

Jeg håber, at der sidder en enkelt derude og får en smule ud af de her informationer – og hvis ikke, så kan jeg jo altid trøste mig selv med, at det sgu var skidesjovt at skrive dem. 

En milliard gange tak til jer, der læser med herinde. Præcis ligesom det gælder grafitti på toiletdøren – så er det bare meget sjovere at skrive en masse pis, når der er nogen, der læser det bagefter. 

 

Husk at læse min liveopdatering fra et døgn alene med homie,  og hvad med den første ting, som mor-politiet har skældt mig ud over?

Og FØLG endelig homie og jeg, hvis du vil være fri for at gå glip af mine nyeste indlæg.

7 kommentarer til “Facts om nyfødte, som jeg gerne ville have kendt til, da jeg skulle føde”

 1. Her vil jeg gerne tilføje: der står i den pjece, man får fra hospitalet, at navlen falder af indenfor 7-10 dage efter fødslen. Her faldt den af efter tre dage, og jeg gik i panik! Helt uden grund, selvfølgelig. Men det ville jeg gerne have vidst!
  Og den første afføring, den er mega klistret og kan godt komme af fire omgange (det var tilfældet her)
  Og så at de kan blive født med mega lange negle men at man ikke må klippe dem fordi de sidder fast på huden under neglene, altså neglen har ikke løsnet sig – så man kan file dem i stedet (det med at nulre har sgu aldrig fungeret her)

  Svar
 2. Rigtig fin liste! Ifm. dit punkt om amning kunne jeg også godt have tænkt mig at vide, at det faktisk ér hårdt arbejde! Det kommer ikke nødvendigvis til at køre på skinner allerede fra første time… Det havde jeg nok fået en forventning om fra ammemafiaen, men av jeg synes både det gjorde ondt og var svært… Med det sagt, så fik jeg det også til at fungere, men det er altså ikke nødvendigvis så rosenrødt! 🙂

  Svar
 3. Ej, den med kvalme efter at have slugt fostervand gad jeg også godt have vidst. Hold kæft, hvor blev jeg bange, da baby den første nat begyndte at gagge og lignede én, det var ved at blive kvalt 😳 og der var vi hjemme, så det nyttede ikke at løbe ud på gangen og forsøge at få fat i noget personale.

  Svar
 4. Rigtig god info! Der var også et par ting der kom bag på mig, da jeg havde født min søn, som jeg ikke var klar over. Bla. at der kunne komme noget orange/rødt i bleen og jeg troede jo straks at det var blod og at der var noget galt! Men i babys første levedage kan der være nogle affaldsstoffer, som babyen får ud af kroppen igennem urinen og der var altså ingen grund til bekymring 😃

  Svar
 5. Jeg ville gerne ha vidst, at det føles som om
  Babyen kommer ud ‘det forkerte sted’ når man når til pressefasen😬😬

  Svar
 6. Årh hvor det gør mig ked af det, at danske nybagte mødre bliver sendt hjem fra hospitalet, få timer efter fødslen!! Amning er svært og et fuldtidsarbejde. Jeg har været utrolig heldig at føde mine 3 børn i Canada, hvor man er indlagt i minimum 3 døgn efter og mindst 5 døgn hvis man har fået kejsersnit. Her har man mulighed for at få hjælp til alle de små/store ting man ingen chance havde for at forberede sig på.. for hvilke spørgsmål stiller man, når man ikke kender til alle de problemer der kan opstå?.. og jo der er fuld statsbetalt sundhedssystem som her i DK, mine børn blev alle født 7-10 uger for tidligt, så amning var rigtig svær at få til at fungere, fordi de brugte for meget energi på at sutte, så på med brystpumpen 😉 Gud hvor ved jeg ikke hvordan jeg overlevede uden mere end 1times søvn ad gangen i al den tid.
  Og fordi jeg ikke havde været heldig at have ret meget mælk, fik jeg medicin som fremmede produktionen!! Det reddede min amning af alle 3 børn og det er jeg meget taknemlig for. Jeg hører bare alt for tit om nybagte mødre herhjemme som har været så kede af at skulle droppe amningen pga for lidt mælk, især når jeg ved der findes en tablet, som kan hjælpe.
  Noget de også har er La Leche League “mælke ligaen” kalder jeg dem, det er simpelthen amme-eksperter, som både er klar på hospitalet, på alle de her centre hvor sundhedsplejersker holder til (man møder bare op, ellers kan man også få en tid). De kommer hellere end gerne hjem til en og hjælper, det betyder bare så meget for dem, at få lært de nye mødre at amme, fordi de ved det kan lade sig gøre for de fleste. De er jo kede af de par generationer af mødre, som brugte det nye smarte erstatningsmælk da det kom på markedet, og jeg har også selv skulle supplere, så ingen dårlig tone om erstatningsmælk, det kan være en velsignelse, min datter skulle fedes op og jeg måtte hente noget ekstra fedende af slagsen på nicu-afdelingen hver uge. Problemet er jo, at vores mødre og mødres mødre ikke kunne give deres amme viden videre til os døtre, og La Leche League vil være sikre på at kunsten at amme ikke vil gå tabt.
  Endnu engang tak for et skønt indlæg 🙂 Du er simpelthen en fornøjelse at læse

  Svar

Skriv en kommentar