Hjælp: Der er problemer i mælkebaren

Altså, jeg ved godt, at dét hér forhold mellem mig og jer er ganske ulige, og det mest er jer der giver, og mig der tager – fordi jeg ikke ved særlig meget om det her mor-ballade. Men jeg er sgu i problemer igen, og I plejer bare at være sådan nogle freaking homies til at hjælpe en glad amatør!
Åh, for et par uger siden hoppede Homie ind i sit fjerde tigerspring, og hold nu kæææft, hvor er det skægt – bare mere på en måde, hvor det æk’ er en skid skægt og i stedet vanvittig frustrerende. Hun sover ikke ligeså godt længere, hun er næsten ligeså hidsig som sin mor, men hvad værst er, så er der sket noget med hendes forhold til den ellers elskede mælkebar. Der er selvfølgelig også kommet nogle gode ting ud af springet allerede – hun griner pludselig, er mere opmærksom på, hvad vi laver (hvilket desværre minimerer hvor meget Paradise Hotel jeg kan se, mens vi leger på tæppet) og i starten af springet begyndte hun at trille fra ryg til mave, men da hun havde øvet det i milliard gange, så gad hun sgu ikke det pis mere, så nu skal vi edderbrandsparkeme være skægge til højre for hende, for at hun gider trille rundt som en præmie-hund.
Nå, men tilbage til den mælkebar. Jeg har altid kunnet trøste hende ved at sætte mig ned med hende og mase en babs ind i munden på hende, og så kunne jeg ellers fornøje mig med et afsnit LuksusFælden fra 2010 eller andre lækkerier på TV3 eller Kanal 4 – den går ikke længere. Nu gider hun kun have mad på den siddende måde, hvis hun er vanvittig sulten. Hvis hun begynder at vise små tegn på, at hun er sulten, så vil jeg naturligvis gerne tage det lidt i opløbet, så hun ikke behøver at nå helt derud, hvor hun bliver ulykkelig af sult før hun hopper i mælkebaren. Men i stedet for at tage i mod muligheden for lidt sø’mælk direkte fra kassen, så strækker hun sig helt ud og begynder at græde ved synet af babserne – og så grimme er de altså ikke endnu.
Så hvis jeg vil have hende til at spise, så må jeg rejse mig op med hende og danse rundt, mens jeg synger “Jeg er en liiiiille undulat, jeg har så ondt i min mave”. Så tager hun fat og spiser lidt – men jeg kan sagsusme love jer for, at hun stopper og går komplet babanas, hvis jeg vover bare at lægge op til at stoppe med at synge om dén dér latterlige kæle-undulat.
Så udover at mit forhold til en ellers pragtfuld børnesang er komplet ødelagt, så er vores amninger gået fra at være noget pisse hygge-nygge-noget, til at være decideret træning for mig, fordi jeg skal danse rundt med det ene ben i Captain Morgan-position og synge samtidig. Og nu er jeg jo ikke ekspert i noget som helst, der rimer på børn, men jeg har svært ved at tro, at det er sådan man skaber gode forestillinger om måltiderne for sit barn.
Om aftenen har jeg desuden været vant til at amme hende i søvn, hvor vi begge har ligget på siden. Og i løbet af natten har jeg så gjort det samme, når hun er vågnet. Og i løbet af natten kan vi også stadig køre med den fremragende rutine – der tillader mig at blive liggende i stedet for at skulle op og sidde eller stå eller danse, men den første gang hvor hun skal lægges til at sove, så gider hun sagsusme ikke at skulle ammes liggende. Hun gakker fuldstændig ud ligeså snart, jeg ligger hende på madrassen.
De sidste to aftener har jeg måttet sidde i min gyngestol og vugge hende i søvn, mens jeg sagde “Shhhhhhh” i 20 minutter – hvilket man i øvrigt let kan blive en smule svimmel af. Hendes lure i løbet af natten er også blevet væsentligt kortere – altså sådan viiiirkelig meget kortere. Med fare for med rette at få smidt rådne tomater efter mig af dem, der ikke får nogen nattesøvn, så har vi haft en periode, hvor hendes første lur i løbet af natten kunne vare helt op til 9 timer, før hun måtte en tur i mælkebaren. Nu er vi tilbage på snoldede tre timer – der medregnet at jeg går minimum to timer senere i seng end hende, giver mig cirka 20 minutters sammenhængende søvn i første hug. Super. Selvfølgelig får hun flere lure i løbet af natten, men de bliver kortere og kortere – i omtrent samme tempo som mit overskud og mine øjne bliver mindre.
Vi har i følge alle de der apps stadig et par uger tilbage af fjerde tigerspring, men det betyder jo desværre ikke nødvendigvis, at hendes søvn vender tilbage til det gamle mønster igen derefter. Jeg har naturligvis overvejet muligheden for, om hun mon trænger til at starte på den der ske-mad, som jeg frygter helt ustyrligt – men jeg synes bare slet ikke, at hun viser nok interesse i de ting, som vi smider i kæften til at det kan være det. Samtidig med at hun jo ikke vil have mad fra mig oftere – så tænker sgu ikke, at hun er specielt sulten.
Så here goes? Mon der er tale om noget tigersprings-sjov, behov for skemad eller et eller andet andet, som alle andre mødre ved, og som den her amatør ikke har fået læst op på? Og hvordan kom det fjerde tigerspring til udtryk hjemme hos jer?

64 kommentarer til “Hjælp: Der er problemer i mælkebaren”

 1. Kan trøste dig med, at det går over igen. Var igennem det med min søn, da han var på Homies alder. Kunne slet ikke amme ham, medmindre vi lå i et helt mørkt rum og jeg gav ham sutten, lagde ham helt hen til babsen og skyndte mig at bytte sut ud med babs 😅 Det gik over efter 3 uger, så var vi tilbage ved normalen.

  Svar
 2. Hej Julie! Jeg tænker måske hun har ondt? At stillingen ikke længere er behagelig for hende?
  Bare et bud ✌️
  Det lyder ikke skide sjovt det dér!
  Good luck

  Svar
 3. Vi er lige gået ud af det spring, og hun havde også kun lyst til at spise mens jeg gik rundt, det noget gået over, plus hun også sov dårligt igennem springet og stadig ikke er kommet tilbage til det gamle med kun et måltid om natte desværre. Min SP abf. At jeg først startede på grød imellem 5 til 6 mrd og det ikke hjælper på søvnen.

  Svar
 4. Kære Julie.
  Jeg aner ikke om du kan bruge det til noget, men jeg deler gerne af egne erfaringer, så kan du selv sortere.
  Jeg har to unger. Den første ammede jeg hele tiden og så igen, og det fungerede egentlig fint. Hun var tyk og glad. Da jeg fik nummer to troede jeg derfor opskriften var den sammen. Han åd også gladeligt, men kastede så det meste op igen, og tog derfor ikke nok på. Efter en masse dårlige råd fra sundhedsplejersken, som ævlede om for lidt mælk og flere amninger endte vi med at blive indlagt på børneafdelingen pga. Mistanke om forsnævret mavemund. Det viste sig at baby ikke fejrede en dyt, men bare åd for hurtigt og meget, og derfor blev stop fyldt og kastede op. Under vores indlæggelse fik jeg det råd af en gammel garvet sundhedsplejerske, som jeg egentlig gerne ville have haft noget tidligere. Baby’er skal ammes når de beder om det og ikke før, ca hver 3. Time, og så spise effektivt fra begge bryster. Man skal selvfølgelig vurdere sin baby, men det hjalp mig med den tommelfingerregel. Fra at amme en baby hver anden time, som kun slat spiste og slatsov, så havde jeg pludselig en baby der spiste en masse af gangen og sov en masse af gangen, fordi han blev helt mæt.
  Held og lykke med det.

  Svar
 5. Hej Julie-Elsebeth,
  Jeg har oplevet lidt ala det samme med min datter. Det skyldtes tildels kolik, men hovedparten af dansemovesne og det siddende spisning var begrundet i at hun havde noget i klemme imellem skulderbladene. Samtidig med at vi fik styr på det, begyndte hun også allerede ved 6mdr alderen at være mere sulten end hvad mælkebaren havde i sig, og hun nægtede helt bestemt både mælkeerstatning og grød. Det var et værre sjov uden lige! Det kan desuden og være tandfrembrud, det gør gummerne ømme. Mit bedste forslag ville nok først og fremmest være at få hende tjekket hos en kiropraktor – det er ALLE pengene værd efter min mening. Hvis du ikke har mod på skemad endnu, kan vælling være et god tip. Lige en flaske inden natten. Håber nogle af tipsene kan hjælpe. Husk at følg mavefornemmelse, det har jeg lært er det vigtigste.

  Svar
 6. Herhjemme er vi midt i samme tigerspring. Søvnen blev pludselig dårlig om natten og når hun tog lur om dagen var de pludselig meget kortere end “normalt”. Jeg tænkte nu prøver vi bare det der grød og er hun ikke interesseret så venter vi en måned eller to mere. Hun åd hele skålen og får nu 2 portioner grød om dagen, ved siden af mælken. Hun sover bedre end nogensinde nu, og jeg aner ikke om det er tilfældigt. Men grød var bare det rigtige her allerede nu 🙂

  Svar
 7. Hej 😊
  Det lyder virkelig frustrerende – det kan selv de mindste ændringer være, når man lige tror man har tegnet ynglet ud 😅 i forhold til lure om dagen tænker jeg , at samtlige jeg kender med babyer har balladen pga varmen simpelthen 😊 min datter er 2 år, så det er lidt siden, men varmen kunne bestemt gøre murene kortere 😊
  Jeg kan desværre ikke knække koden for dig, og jeg ved ikke om det virker: men min idé er at acceptere at nu er det en ny periode og det måske kræver nye puttetitualer… at amme først og falde i søvn i sengen måske? Eller sidde i gyngestolen? Tænde en spilledåse så du slipper for at synge?
  Håber det måske kan hjælpe? 🙄

  Svar
 8. Herhjemme har vi også brugt “suttetricket”. Måske hun er tørstig og ikke sulten her i varmen? Prøv evt med et lille glas vand, uden at det selvfølgelig skal overtage et måltid.
  Den glædelige nyhed er, at det altid vil ændre sig med de kære poder, de er nogle utilregnelige nogle 😉

  Svar
 9. Et lille tip fra en der også er blevet bims af at shhh’e – app’en SoundSleeper! Den laver lyde som (ihvertfald for min søns vedkommende) får baby til at slappe af. Vores favorit er lyden “Mountain river”, til trods for at den efter lidt tid lyder som tv-flimmer i mine ører..
  Held og lykke med det hele.
  Jeg er stadig vågen hele tiden hele natten og som en ekstra lille gode er min søn begyndt at stå op lidt i 5… Han er lige straks1 år 😏

  Svar
 10. Der er flere i min mødregruppe, som har oplevet dette og de er begyndt på grød nu.. Det har været en succes! To af dem ammer og den tredje har givet erstatning. De to, der ammer, oplevede også at børnene ikke ville spise og blev sure på brystet. Det har også hjulpet på børnenes søvn, og de sover længere 🙂

  Svar
 11. Først og fremmest vil jeg sige, at jeg absolut ikke er nogen ekspert på området, men jeg kan huske, at min datter også ændrede sit søvnmønster ret meget omkring 4-mdrs alderen. Hun gik ind i sådan en frygtelig fase, hvor hun kun sov dagslure a 45 min og vågnede rigtigt meget om natten også. Hun var aldrig den store amme-entusiast (selvom hun blev fuldammet til hun var ca. 4 mdr), men jeg kan huske, at hun blev endnu mindre amme-begejstret omkring den alder også. For os hjalp det at introducere skemad. I hvert fald på nattesøvnen og amme-problemerne, men 45-mins lurene fortsatte i evigheder (det skyldes vist udfordringer med at skifte søvncyklus eller et eller andet). Så prøv at forhør dig hos din SP omkring skemad. En anden tanke, jeg fik, da jeg læste dit indlæg var ‘væske på ørerne’. Det giver også kæmpe søvn- og madudfordringer, så prøv evt at få din læge til at måle trykket på ørerne også. Ja og ellers har babyer det jo bare med at være lidt bøvlede i perioder, så det kan også bare være en af de ‘trælse’ perioder, I er rendt ind i. Den gode nyhed er jo, at de heldigvis går over igen, selvom de kan føles uendelige, når man befinder sig i dem 🙂 Håber hun går tilbage til god nattesøvn og glæde ved mælkebaren igen snarest i hvert fald 🙂

  Svar
 12. Min datter lavede noget af det samme, da hun var i homies alder. For hende virkede det egentlig som om, hun kunne spise mere af gangen og derfor ikke var sulten nær så ofte, og derfor blev rigtig hidsig når jeg forsøgte at proppe en babs i munden på hende på det forkerte tidspunkt – nok også fordi hun var mere bevidst om hvad der skete. Vi havde også lidt captain Morgan amning i en periode, fordi nedløbet blev langsommere efter 3-4 måneder og hun bestemt ikke var tålmodig nok til at vente på mælken.. Håber det hurtigt bliver bedre! Det er altså hårdt arbejde.

  Svar
 13. Jeg tror ikke du skal se det som et problem med mælkebaren, mere som et udtryk for ekstra tryghed fra hendes side. I de djævelske tigerspring bliver de jo mere ængstelige og søger enormt tryghed. Jeg måtte ligge og holde min søn i hånden under ALLE lure i løbet af dagen… har du overvejet og prøve at narre en sut i hende mens hun sover om natten, det kan jo være hun vågner og søger dig (mælkebaren) fordi hun vil have tryghed. Det tog mig 3 uger at lære min søn at tage sutten, men så kørte det derfra…

  Svar
 14. Tænker desværre bare at det er en del af hendes udvikling.. mega fedt 😐 da min søn var på hendes alder ændrede han sig også en del. De begynder at opfange verden på en helt åben måde og får sværere ved at finde ro. Vi havde en hård periode fra 3mdr til 6/7 mdr med hans søvn om dagen. Han sov kun 40 min af gangen fordi han ikke kunne finde ud af at komme videre i søvnen og ind i næste søvn fase. Det jeg har fundet ud af er at det desværre er meget normalt at ens nemme baby bliver mere “besværlige” når verden går op for dem… mht mad, så havde vi også noget lign. Og hun skal nok spise når hun er sulten nok, mega nedern råd. Men hendes mave kan også rumme mere mælk nu, sp han spiser måske mere af gangen og måske ikke er sulten nok igen..

  Svar
 15. Det lyder HELT normalt – vi havde en fase på nogle uger der var præcis på samme måde. Vi prøvede alverdens ting og sager.. lige lidt hjalp det, mit bedste råd er bare at tage et minut ad gangen og klemme ballerne sammen. Det skal nok høre op.. i promise.. men for satan det er hårdt mens det står på 😬

  Svar
 16. Det er så svært at gennemskue de små bestemte væsner. Her dansede jeg også rundt med en baby hvis skrig matchede moderens afledte dårlige humør. Det virkede aldrig en hat, og efter at have kæmpet alt for mange gange, skar jeg en amning væk, og så kørte det ret godt igen – særligt fordi vi begge slap for den ulidelige kamp det var.

  Svar
 17. Hej du.
  Jeg følger flittigt med på din søde blog og føler lige jeg kan bidrage med noget konstruktivt her.
  Efter at have haft hele 3 babyer, føler jeg mig ret erfaren ud i det felt, og de har alle sammen været igennem det som din homie går igennem nu.
  Første gang gik jeg i spåner og tolkede ældste barnets modvilje med at jeg ikke havde mælk nok, det ikke løb hurtigt nok etc etc, og det kostede mig amningen da han var 4 måneder gammel. Helt og aldeles fordi jeg blev så usikker.
  Med nr.2, vidste jeg af tidligere erfaringer at sådan en baby kunne være særdeles utilregnelig, og jeg gav ham masser af kys, kærlighed,
  Ro og nærhed, og da det ikke hjalp nok gav jeg ham ske mad, og faren drev over og han blev god igen og amningen fortsatte.
  Med nr.3, indtrådte det samme cirkus, men denne gang var jeg så sikker på mine egne mor-evner at jeg tænkte “ han ved ikke bedre end at maden kommer fra mine babser, det er jo ikk som om han er i stand til at tænke : jeg skaber mig til jeg får grød eller flaske”, og jeg sagde til baby og mig selv at det nok skulle gå over igen, og vi kæmpede os igennem bryst-nægter-fasen sammen. Det jeg gjorde særligt 3 gang var at passe ekstra godt på mig selv, forsøgte at få sover så meget jeg kunne, drikke rigeligt med væske og spise næringsholdig mad, og så husk på at du er den bedste mor i verden for din lille homie, og alle faser går over og på den anden side kommer din Baby ud med en masse nye færdigheder som klart nok er svære at tilegne sig. Når man samtidig skal vokse med rekord fart.
  Giv det er par dage, og fortsætter det, så ja overvej da selvfølgelig det obligatoriske øretjek,
  Og om der kunne være noget med nakke eller ryg.
  Held og lykke og tak for din blog.

  Svar
 18. Det er HELT NORMALT! Det fjerde spring er en bitch og det handler om ren overlevelse og undtagelsestilstand. Jeg har ammet begge vores drenge, til de var hhv. 12 og 13 måneder. Believe me, vi har været alle babse-faser igennem. Vi var på Rhodos da barn nr 2 var på jeres datters alder. Han fik ikke skemad og og og han nægtede at spise hos mig. På ferie. I 25 graders varme. ALLE amninger på den ferie foregik stående i Captain Morgan stilling, eller gående. Hver amning. Hver dag. Hele ferien. Jeg var freaking tyndslidt og mine bryster lige så. Med ét stoppede det, og langsomt fandt vi/han rytmen med siddende amning igen. Men altså… amning er herre hyggelig de første måneder og så ruller det over i koncentrationsbesvær (fra bebs), fægtende arme, hiven i babserne for at undres over hvor lange, de faktisk kan blive. Søvn vil jeg slet ikke kede dig med, det er var lige så stor en kamp, både under og efter spring. Så fat mod, bliv ved, giv hende tid… hun skal nok spise ved dig når hun virkelig er sulten og så tilbyd hende lidt vand, så finder hun hurtigt ud af at det er rimelig fesent og kaloriefattigt. Alt hvad du skriver er helt normalt. Kh en træt, drengemor med ærteposer til babser efter to lange, men dejlige, ammeforløb. Trods alt 🙂

  Svar
 19. Vi havde samme problemer, som nok var en slags ammestrejke (but Why?). Anyways, for os hjalp det at ‘nulstille’ amningen; stille rum, uden tøj (både dig og baby), evt. Afslappende musik, og så ellers bare hygge med baby på maven. På et tidspunkt søger baby brystet af sig selv. Amningen gik ikke fuldstændig problemfrit derefter, men kunne amme liggende igen bagefter. Efter nogle uger fik jeg igen lov til at amme siddende 🙏

  Svar
  • Samme her. Min basse på 6mdr nu lavede det samme stunt. Sikke et rod. Ham (mig) hjalp det at ligge ned (med vejrtrækning og mobil på lydløs), af og til give en teaser (en sutteflaske hvor jeg ligge havde klemt et par dråber ned i) og/eller tålmodighed i sengen med babserne klar. For ingen mælk, ingen lur – eller måske en kort lur efter en times brok, og så er det mere moren, der trænger. Jeg er selv amatør, og tudede da han gav sin yndlingsbeskæftigelse fingeren. Men han kom tilbage, han skulle bare lige springe lidt.

   Svar
 20. Jeg talte med sundhedsplejersken om ske-mad i dag og om hvilke tegn baby giver på at de er klar. (Er selv babyejer på 3. måned). Hun sagde, at man først og fremmest kan mærke det på babys søvn, at de vågnede oftere om natten (fordi de er sultne). Og så sagde hun faktisk, at baby ikke nødvendigvis behøvet at vise tegn på at være interesseret i det vi voksne spiser. Så måske homie skulle have en gang grød eller lignende om aftenen?

  Svar
 21. Jeg kommer også lige med lidt råd, for der er flere ting, jeg tænker. I forhold til at du putter Homie kl 20, og så selv går i seng to timer senere, og derfor ikke får ret meget søvn, før hun melder sig, fik jeg et hammer godt trick, da det var mig! Træk den en halv times tid med at gå i seng og læg så Homie til, selvom hun sover. I den alder kan de spise selvom de sover, og så kan du selv lægge dig til at sove bagefter, og vente med at blive vækket indtil der er gået yderlige 3 timer. Smart ikke? Alt det med skemad er kommenteret, men det er altså også min erfaring, at det hjælper. Jeg gruede også for at starte på det, og det skal tilvendes langsomt, men når hun er tilvendet grød og mos, bliver det med søvnen igen lidt bedre. Jeg kan huske da min datter begyndte at blive mere bevidst, måtte jeg i en længere periode gå ind i et lukket rum uden fjernsyn eller andre forstyrrelser, når hun skulle ammes. Først når hun mærkede roen, kunne hun koncentrere sig om at tage fat. De er så nysgerrige i den alder, og det mindste kan forvirre dem, så de ikke kan finde ud af, hvad de skal fokusere på. Velkommen til aller hårdeste – når dine børn ikke gider spise! Suk!

  Svar
 22. Det er helt normalt. For det første har jeg i mit 16 måneders lange moderskab lært, at alt ændrer sig hele tiden, lige som man troede man havde rutiner og ritualer osv. så bliver man slået hjem igen.. men min søn har været meget plaget af tigerspringene, og særlig det 4 og 5 var fucking hårdt! Vi ammer stadigvæk og kan sige, at det du oplever er helt normalt, og det sker med garanti også for flaskebørn! Håber, at i snart får ro på igen, det er hårdt, men heldigvis er hjernen så smart, at når man er på den anden side, så har man glemt de dårlige nætter og trælse dage ❤️

  Svar
 23. Lige et råd mere! Giver du hende vand i den her varme? Hvis nej – har du overvejet at hun er tørstig, og bare mega træt og frustreret over at skulle have maven fyldt med den fede mælk for at få slukket tørsten? Køb en sutteflaske, jeg anbefaler dem fra Mam, kog noget vand så du dræber bakterierne og lad det køle af i køleskabet. Undgå at det er iskoldt, når hun skal have det – hun er vant til lunken mælk.

  Svar
 24. Ske-mad, prøv det, vores dreng viste ingen interesse i vores mad, men vold-åd sveskemos på glas… – jeg blev helt bange for at han ikke ville have mælk igen, men nu hvor han er 15 måneder gammel hænger han stadig i mælkebaren 3 gange i døgnet! Tænker at det også kan hjælpe på problemet med at han ikke vil amme, da jeg som mange andre også tror at det kan være pga ekstra sult. Og så kommer søvnen måske tilbage…. – måske ikke…. 😊 Måske kommer der noget der noget søvn der med lidt tilvænning kan blive næsten lige så godt som før👏🏻

  Svar
 25. Bare rolig! Det med lysten til at amme kommer nærmest med garanti igen (jeg har self kun erfaring med min egen baby og min mødregruppes babyer) men der var en periode på 4-8 uger hvor de fleste af babyerne bare blev afledt af alt under amning eller slet ikke gad amning før de virkelig blev “overtalt”. Lysten kom dog tilbage hos alle. Søvnen derimod den har varrieret hos hele gruppen. Min datter sov også 8 timer i første streg. Det var indtil hun blev 5 måneder, Hun er nu 10 måneder og vågner hver 2. Time natten igennem. Det er ligegyldigt hvor meget mad hun har fået i løbet af dagen og aftenen. Men det vender vel igen en skønne dag.

  Svar
 26. Åh pyha jeg havde fortrængt det tigerspring og nu hvor du minder mig om det og jeg er gravid med nummer to så kigger jeg på gyngestolen og tænker at den nok igen bliver min bedste ven sammen med yogabolden og min mand når den tid igen kommer. Det lyder altså helt normalt men jeg ville alligevel tage homie med forbi en kraniosakralterapeut bare for at være sikker på at der ikke er noget der sidder i klemme i hendes lille krop😊

  Svar
 27. Jeg vil sige, lad være at begynd på grød.. vi lavede den fejl og det resulterede i at min søn blev mega forstoppet og måtte få klyx og movicol fordi hans tarme gik helt i stå og han skreg og skreg! Så vi stoppede med skemad igen og ventede til 6,5 måned og der var hans mave og tarme klar! Ifølge min læge er deres små tarme slet ikke klar til skemad før. Plus der er ingen garanti for mere søvn, det oplevede min mødregruppe i hvert fald ikke 😒😂

  Svar
  • Det sjove med de her meget skråsikre facts er at alle børn er forskellige. Mit barn er 4.5 mdr og har ikke været skyggen af forstoppen i de 5 uger hun har fået grød. I øvrigt ved praktiserende læger ikke ret meget om spædbørn. Det gør børnelæger til gengæld 😉

   Svar
 28. Det kan være en god ide at få tjekket hendes ører. Det er ubehageligt for dem at ligge ned, hvis de har væske på ørene. Især om aftenen og natten trykker væsken på ørene, og det kan være smertefuldt for dem. Og nej, jeg er ikke ørelæge, en vi har været det samme igennem med nogle af vores børn. Jeg har også selv døjet med væske på ørene som voksen, og jeg kan garantere, at det gør avs! Især om aftenen/natten😭

  Svar
 29. Først og fremmest: I er helt normale! OG: det er en fase! Jeg har været igennem helt det samme med min søn. De bliver mere opmærksomme, og kan derfor ikk bare lægges til og så spise som en nyfødt. Jeg har også danset rundt og ammet et UTAL af gange, og sådan er det bare i en periode. Begynd endelig ikke på skemad, det er ikke svaret. Hun finder helt sikkert stadig tryghed og ro ved amningen, det er bare svært for hende at fokusere på det nu, med alt det nye der sker med og omkring hende. Det er også normalt at de reagerer på nye motoriske fremskridt ved at lave vrøvl med amningen. Det er hårdt når man pludselig ikke kan stene mens man ammer eller ikke kan amme i søvn (kender det!!) men vid, at det er en fase, og prøv så at hvile i det nye så meget som muligt. Jeg har haft succes med at gå/sidde og amme i søvn, og så lægge baby når han sover ok tungt. Det er hårdt når der er vrøvl med amningen, OG helt helt normalt. Din baby er bare bevidst 🙂

  Svar
 30. Først: Kram og medfølende tanker! Så: Gentag efter mig: “Det er en fase. Det er en fase. Det er en fase.” For det ér det og det går over! Selvom det er pis’ hamrende modbydeligt hårdt! Vil også anbefale at vente med grød til 6 måneder, jeg startede for tidligt og de små maver er altså ikke klar til at fordøje det og jeg gør ikke den fejl igen, det var sgu synd for min baby.

  Svar
 31. Det lyder hårdt lige nu. Synes jeg var igennem noget lignede med Emilie. Jeg begyndte stille på at give lidt modermælkserstatning inden sengetid efter hjælp fra sundhedsplejersken. Det viste sig nemlig at hun ikke blev ordentlig mæt af min mælk og derfor blev frustreret når jeg hev mælkebaren frem. Hun skulle lige vænne sig til flasken, men en aften bed hun på. Jeg ammede hende stadig så meget jeg kunne. Og så begyndte vi stille og roligt med en slags grød for at supplere op på mælken. Det lyder som om der er kommet en masse gode ideer. Håber noget kan hjælpe jer.

  Svar
 32. Sådan var min søn også i det 4. Spring og det var så hårdt og frustrende. Det kunne være mig der havde skrevet det, da vi var i det spring, men det stoppede heldigvis af sig selv. Men det er hårdt, håber I snart er igennem det 🙂

  Svar
  • Glemte at skrive at han ikke ammes, så det var flasken der fløj rundt om ørene på os og en helvedes masse modermælkserstatning der gik til spilde, fordi det blev varmet men han ikke ville spise det

   Svar
 33. Min boss baby som er fra 1/2 gør fuldstændig det samme. Vores 2 store har også gjort det. Jeg er begyndt at give en flaske til aften og en igen når min mand går i seng. Så sover han meget meget bedre igen. Jeg går i gang med skemad meget meget snart. Magter ikke kampen om amning hver gang og en ked baby, der ikke spiser nok.

  Svar
 34. Mit ammeforløb med Felix har nærmest været en lang ammestrejke🙄 læs evt her: https://www.ammenet.dk/wiki/ammestrejke

  Det er helt sikkert ikke fordi hun er sulten (deres maver og tarme er bare ikke klar til fast føde før de er minimum 6 måneder, ligegyldigt hvad alle de outdatede sundhedsplejersker siger!), de der tigerspring fucker bare deres små hjerner helt op.

  Svar
 35. Du skal ikke være bange for at prøve skemad. Vores dreng viste ikke speciel interesse, men vores sundhedsplejerske syntes vi så småt skulle prøve da han var 4 måneder for at mætte ham lidt mere og det gik så fint 😊 Han fattede hurtigt hvad der skulle ske når han fik en ske med grød i munden. 😊

  Svar
 36. Jeg skal ikke gøre mig klog på om det kan være 4 spring, men min datter på 6 måneder har været har haft et mærkeligere forhold til flasken (jeg kunne kun fuld amme de første 4 måneder), og udover at vi er i 5. Spring, mistænker jeg også vejret for at påvirke appetitten, og lysten til at ligge tæt og få mad.
  Ift. Skemad gik vi igang da hun var lidt over 5 måneder – da hun pludseligt udviste rigtig stor interesse, og mor her ikke kunne få noget for sig selv, uden at hun fulgte det glubsk med øjnene.
  Som jeg forstår det er der ingen grund til at gå igang før de selv udviser interesseren, men fik tilgengæld også afvide, at det var vigtigt at gribe den så snart den var der!

  Svar
 37. Jeg har ikke læst alle 35 svar som du har fået, så måske er der en anden der har skrevet det samme som jeg vil til at skrive. 😜
  Hvor gammel er Homie nu?
  Det lyder lidt som om hun har gang i noget ammestrejke, når hun græder ved synet af brysterne. Det går over af sig selv! Bare tag det så cool som muligt, tilbyd hende brystet som du plejer og prøv endelig ikke at “tvinge” hende til at spise. Hun skal nok spise når hun er sulten 💕
  At hun sover “dårligere” om natten, tænker jeg, kan både være pga. tigerspringet, meeeen det kan måske også være et appetitspring. Så sørger de brystet oftere om natten, for det er om natten man danner mest mælk ☺️
  Held og lykke med det hele. Det skal nok gå!

  Svar
 38. Det er bare en sygt irriterende fase. Vent endelig med mad til 6-7 mdr. Du har helt sikkert nok mælk. Jeg oplevede det samme i den alder, og det varede i ca. 2 mdr. (Ikke lige slemt hver dag). Jeg måtte hoppe på yogabold og distrahere med legetøj. Det var virkelig irriterende, men det blev heldigvis normalt igen lige pludselig. Og så kan jeg virkelig anbefale ammenet.dk til alt om amning, søvn, mad osv.

  Svar
 39. Jeg ved godt at det sikkert rammer helt forbi. Men virker hun ellers mere pjevset og svær at tilfredstille? Vores datter har lige reageret på præcis samme måde, med kortere søvnperioder og en masse skrig ved amning, og jeg hoppede også rundt og sang sange for at hun fik bare lidt mælk ned. Vi var til lægen med hende igår og det viser sig at hun har halsbændelse. Så hver gang hun skal synke gør det ondt og det forklarede jo hvorfor amningen var så svær. Hun har fået lidt Panodil og det har hjulpet med det samme, og hun spiser og sover nu som hun plejer. Så måske hun har noget med halsen eller svamp i munden eller sådan noget der genere hende når hun spiser?

  Svar
 40. 4. tigerspring er en kælling! Jeg får stadig koldsved og fugtige håndflader ved tanken! 😅 Min søns kyllingehjerne kogte helt over, og han pure nægtede også at komme i nærheden af min mælkebar. Jeg begik den fatale fejl, at supplere op med flaske så jeg var sikker på han fik hvad han skulle. Men han ér jo sin Mors søn, så han lurede lynhurtig at her var en mulighed for at få mad, og samtidig være luddoven. Så til sidst måtte jeg give efter, og acceptere at han var færdig med at blive ammet. Jeg græd i ca. 48 timer og spiste faretruende mængder chokolade, men derefter var jeg i stand til at se det positive i det 🙂
  Det jeg egentlig bare vil frem til med alt det her ævl er, at hvis du beslutter dig for at supplere med flaske i et desperat øjeblik – så vælg for Guds skyld en flaske der er beregnet til ammebørn. Medela Calma sutteflasken giver samme fornemmelse som hvis barnet bliver ammet, og de bliver derfor ikke lige så dovne som mit yngel. Blot et tip.. 🙂
  Og så ellers hæng i, og forsøg ikke at lave for mange nødløsninger som skaber dårlige vaner 🙂 Held og lykke fra Mette

  Svar
 41. Min datter lavede præcis samme stunt, det startede bare ved 3 mdr’s alderen. Det viste sig hun havde urinvejsinfektion, hvilket hun (vi) blev indlagt og behandlet for. Ikke at jeg siger at det er dét der er tilfældet med din datter, men for vores vedkommende var der tale om nedsat appetit, og til sidst måtte jeg lade ‘lysten drive værket’ og lade være at prøve at tvinge mælk i hende. Jeg havde en kamp med hende og amningen 24/7 i 7(!!) uger… jeg synes som dig heller ikke at min datter var klar til/interesseret i fast føde da vi nåde 4 mdr på trods af de lange ammekampe. Jeg måtte dagligt malke ud med elektronisk pumpe fordi hun kunne vente timevis med at bede om at blive ammet. Og når hun endelig meldte sig så tog det maks 2 min. før hun blev rasende og ikke gad dét mere. Efter 7 uger blev hun igen glad for amningen. Da hun så senere hen fyldte 6 mdr og skulle starte op på fast føde var mælkebaren det eneste hun ville have, og begyndte derfor først i en alder af 8 måneder at spise ‘rigtige’/hele måltider. Jeg havde aldrig troet at hun nogensinde ville blive amme-glad igen, men det blev hun. Jeg forstår udemærket du er rundt på gulvet over what to do, jeg lover dig for at jeg har besøgt ALLE tænkelige sider på google der har indeholdt alle ord der relaterer sig til amning. Jeg ved ikke om jeg en anden gang vil bruge så meget energi og så mange kræfter på at være ‘uvenner’ med mit barn over amning, men nu har jeg erfaret at det kan genopbygges hvis man er meget tålmodig. Og det ved vi jo allesammen at man er, når der er hedebølge og minus på søvnkontoen – der burde være grænser for hvad spædbørnsmødre skal udsættes for af udefrakommende forhindringer udover dem ens baby udsætter én for! Håber i finder den løsning i begge vil trives bedst med 🙂

  Svar
 42. Jeg startede min datter på grød da hun var tre måneder (hvis man ikke spørger sundhedsplejersken får man ikke nej, tøhø). Hun sov elendigt om dagen og var ofte pissearrig. Efter tre dage havde jeg en helt ny glad og tilfreds baby. Vores babyer er lige gamle, og her har der ikke været skyggen af tigerspring (jeg køber i øvrigt ikke konceptet). Hun sover nu fortrinligt og er glad og nem at have med at gøre. Jeg ammer fortsat. Jeg ved ikke hvorfor du er så bange for skemad, det er jo herregrineren når ungen for anden gang på én dag stikker hånden ind i en mund fyldt med grød og tværer det ud over hele kadaveret 🙃

  Svar
  • Grunden til, at man kan være “bange for skemad”, som du skriver, er jo, at ens babys mavesæk tarme kan risikere ikke at være klar til at tage imod andet end mælk, når de er helt små. Og så skal der ret meget til før man går imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger om først at introducere grød og mos fra de fire måneder.

   Svar
   • Nu er det så hverken tarmen eller mavesækken, der fordøjer maden, men enzymer fra spyt og bugspytkirtlen. De er fuldt funktionelle hos spædbørn. De kan både fordøje og optage sukker og kulhydrat, ellers døde de af sult. “Umodne tarme” giver ingen som helst mening, det er noget vrøvl. Der er ingen grund til at være bange for at give skemad til en 4 mdr gammel baby.

    Svar
 43. For første gang I mit 43 årige mofo liv,smider jeg lige en kort comment I den virtuelle verden.Har fire mofo skønne unger I alderen 13 til 22❤ Har ammet I stimet,og gjort alt det rigtige😂Giv Inge et skud vælling og hvad du ellers kan finde på,der kan give en bund I mavsen,så de sover igennem👌👌👌👌Mine har sgu overlevet….på.trods af giftstofferne😂😂😂

  Svar
 44. For det første hvor længe har det stået på? De fredens babyer har jo ofte bare en fase de skal igennem. Måske det er det? Eller hvad med et appetitspring? Læs evt.
  På ammenets hjemmeside. Hvis det bliver ved i en længere periode, vil jeg derefter tænke på om hun bliver ordentlig mæt eller om hun kunne have ondt et sted? Har selv en baby på 8 måneder som jeg ammer. Og vi var også igennem en periode hvor jeg måtte amme stående og det gik heldigvis over forholdsvis hurtigt😅 og min baby har aldrig ville ammes i søvn. Så måske det bare er slut med det?

  Svar
 45. Nogle børn reagerer mere på de der tigerspring end andre. Min ældste kunne jeg mærke det mere hos end min yngste. Det kan være hun er blevet lidt skør af varmen, den fucked i hvert fald min lille pige på 2,5 mdr op og var ved at ødelægge min amning. Det kan sagtens være pga tigerspring, at hun går lidt amok og lige pludselig ikke gider det i plejer. Der sker en masse ting i hovedet på dem under de der tigerspring. Så det bedste man kan gøre er at huske på at det kun er en periode og prøve at finde en måde hvordan i alle kan være i det 🙂 og ske mad skal du nok klare fint. Vi begyndte omkring 5 mdr med vores ældste datter. Bare stol på din mavefornemmelse. Du er jo den bedste mor for din datter 🙂

  Svar
 46. Vi oplevede nøjagtig det samme. Jeg tror det hænger sammen med at hun nu er mere bevidst og at der lige pludselig er andre mere interessante ting end at spise. For os, kom der efter denne fase en periode hvor min datter bare trækker sig at brystet og kigger baglæns for at se hvad der sker, hvilket er mega ubehageligt fordi det gør pænt ondt og fordi at man pludselig bare sidder med et helt blottet bryst… Det er så noget hun stadig gør og hun er 9 måneder nu

  Svar
 47. Jeg er på barn nr.2, på samme alder som Inge, og har været gennem det samme med begge børn.

  1: måske er hun bare ikke sulten, når du byder hende (appetitspring kan gå begge veje oplever jeg…)

  2: måske ammestrejker hun (malk evt ud og giv på flaske f.eks. om aftnen inden puttetid, hvis hun flejner helt ud af sult)

  3: amning liggende i soveværelset, er mine børns ting. Man kommer ikke så meget ud så… Men i det mindste har man mætte børn.

  4: det går over! Man må fiks-fakse sig igennem, men det går over. Babyer er deres egne værste fjender.

  5: femme-emelies babymeditation var guld her, da lillen havde skreget sig i søvn i 14 dage straight, hver aften.

  Svar
 48. Vil lige sige 1000 tak for dit indlæg – jeg er selv lige ved at dø og er i en lignende (værre synes jeg selv 🙄) situation som dig! Så jeg er uendelig taknemmelig for dit oplæg og din virtuelle mødregruppe

  Svar
 49. Jeg har ikke læst de 53 andre kommentarer, så ved ikke hvad du har fået af guldkorn, men… har du fået mens? Det kan ændre mælkens smag, og det er nogle babyer ikke tilfredse med…

  Svar
   • Selvom du ikke har fået din mens, kan mælken stadig godt ændre smag, på det tidspunkt hvor du normalt sku have haft det, det oplever jeg hvertfald med min datter, hvor jeg kan ligge hende til og så bliver hun bare sur.
    Eller måske er der en lille tand på vej ud, der kan de også ændre humør, og ikke ville noget.
    Hilsen
    Mette.

    Svar
 50. Jeg kender det! Man føler lige man har godt styr på det, og så ændre de sig fra den ene dag til den anden! Det bedste råd; alt er en periode. Hav tålmodighed. Der sker sikkert noget i Inges hovede som gør at hun bare har brug for ekstra tryghed. Der behøves ikke at være noget galt med mælkebaren.

  Svar
 51. Min datter gik igennem præcis det samme, da hun var i gang med fjerde spring. Som i PRÆCIS det samme (bortset fra, hun får flaske). Hun græd ved synet af flasken og sutten, når hun fik den i munden og det var en kæmpe kamp at få lidt mad i hende. Og hun spiste meget mindre end normalt, hvilket påvirkede hendes søvn. Så blev det en ond cirkel, hvor hun var for sulten til at sove godt men for træt til at spise ordenligt. Hun havde som nyfødt problemer med at spise nok, så jeg var dybt bekymret og shanghaide både læge og jordemoder. Det hjalp dog allerede da springet var ved at klinge af – og efter cirka en uge var hun tilbage til normalt indtag uden besvær. Dog fik hun med springet en ny evne, som ændrede hendes spisning lidt: hun begyndte at skubbe flasken væk, når hun ikke ville spise (før kunne jeg altid liiiige lokke lidt ekstra i hende, hvis jeg trykkede på de rigtige knapper). Og der skulle jeg lige lære, at nu vil hun sgu selv bestemme (gad vide, hvor hun mon har fået den stædighed fra? Det må da vist være fra faren…), med alt hvad det indebar af nye spisetider, pauser undervejs osv. Der gik lige nogle uger, før vi havde vænnet os til det ‘nye’, men nu er det bare en kæmpe gave, at hun selv styrer det – fx gik hun nærmest overnight fra at gylpe efter hvert måltid til ALDRIG at gylpe, fordi hun selv siger fra, hvis der er en bøvs på tværs og hun skal op at bøvse. Jeg ved jo ikke 100% om det er det samme, homie går igennem i disse dage, men det lyder godt nok meget derhen af – og så vil jeg bare sige: for os varede den rigtig slemme periode med mad og søvn 8 dage, nattesøvnem kom igen efter de 8 dage og i løbet af de næste to uger var hun helt back on track med nye madrutiner 🙂

  Svar
 52. Nu skriver jeg jo bare til mig selv, dengang jeg havde de problemer med min søn 😉 Der ville jeg gerne have fået følgende idéer:
  – Mælken løber måske ikke hurtigt nok i forhold til en ny, formindsket tålmodighed. The struggle is real. For begge parter!
  – Lad baby blive sulten og forsøg at skrue ned på klatamninger. Måske der skal noget mere sut ind i trøstesituationerne, end babs?
  – Luk alle andre stimuli ude i ammesituationen (meget lettere sagt end gjort), og vær tålmodig undervejs (meget lettere sagt end gjort med en rasende baby).

  Svar
 53. Vi er også på vej igennem 4. Tigerspring og vores datter nægter at sove om aftenen! Hun skriger -fuldstændig hysterisk – i 60-90 minutter uanset om vi er der,holder hende,nusser hende eller går ud af nogle omgange. Det er helt sindssygt stressende og jeg håber det bliver bedre efter tigerspringet men frygter det fortsætter. Har set 1.000 youtube videoer med “tricks” men uden held. Vi hepper på at det er en fase! Rart at kunne følge med på tråden med gode råd og lignende oplevelser. Fedt du deler din/jeres udfordringer så vi andre kan lære og læse med. Tak 👍

  Svar
 54. I min optik er Inge slet ikke gammel nok til andet mad end mælk. Hendes tarme er endnu ikke udviklede til at fordøje mad og det kan ende i slem forstoppelse og endnu mere skrig og skrål. Det lyder som en ganske normal reaktion på tigerspringet og det skal nok gå over 🙂 Jeg har selv en lille fyr på 13 måneder og har været igennem præcis det samme. Der er lys for enden af tigerspringstunnelen og det er SÅ skønt når det er overstået. Lige indtil næste spring 😀

  Svar
 55. Rart at læse jeg ikke er alene, selvom dit indlæg er et år gammel. Jeg oplever det samme nu, og jeg tænker at I kom over det 😉

  Svar

Skriv en kommentar