Homie uge for uge: De første seks uger

Vi er åbenbart stoppet med at sove … nogensinde

HURRA! Homie har seks ugers fødselsdag i dag. Jeg ved godt, at det ikke er en rigtig ting, men halvanden måned føles som noget, man gerne må fejre bare en lille smule. Jeg lover, at jeg nok skal begynde at tælle hendes alder i hele måneder snart og derefter i år, så homie ikke starter i børnehaveklassen og svarer “72 måneder”, når nogen spørger hende, hvor gammel hun er. Men jeg tænker i hvert fald, at jeg skal fejre dagen ved at spise store cookies – så får homie den tilhørende, kolde mælk.

Men selvom 6 uger måske teknisk set ikke retfærdiggør en decideret fejring, så er det da måske et meget godt tidspunkt at begynde at gøre en smule status over, hvordan vores vanvittige baby-projekt egentaget går. De første seks uger har jeg samlet – og så er planen at opdatere uge for uge herefter.

 

Homie❤️
Homie❤️

1. Uge De første tre dage brugte vi på at være indlagt på Rigshospitalet for at sikre, at lille homie ikke tabte sig for meget, og at hun blev dygtig til at babbe løs på andet end venstre babs – det lykkedes dog først, da vi kom hjem på tredje-dagen. Resten af ugen gik med, at vi troede, at vi var helt enormt dygtige til at være forældre, og at alle andre åbenbart havde oversolgt, hvor hårdt det ville være. Homie sov hele tiden, og når jeg havde givet hende mad, kunne jeg være sikker på, at hun tog minimum 3 timers søvn, hvor jeg kunne nå i bad – barbere ben og endda tage på en lille shoppingtur. Arne og jeg havde endda en super kikset samtale, hvor vi dvælede over, hvor lækkert og ikke superhårdt det var at have en baby … På sjettedagen skulle vi for første gang have besøg af sundhedsplejersken, og inden hun kom var jeg i stor panik, fordi jeg skulle regne ud, hvordan jeg kunne gemme al vores barsels-svineri væk uden at rejse mig fra den konstante amning. Jeg havde en idé om, at sundhedsplejersken havde socialforvaltningen på speed-dial, hvis hun så en uredt seng eller en uvasket gryde på køkkenbordet – og nu var vi jo lige blevet så glade for homie, at vi helst ikke ville skulle undvære hende igen. Sundhedsplejersken viste sig naturligvis at være pissesød og undlod ganske høfligt at kommentere på manglende oprydning og begyndende dreadlocks i mit barsels-hår. Med en fødselsvægt på 2839 var det vigtigt, at homie hang ud i mælkebaren i lang tid af gangen – som sagt så gjort, og af samme grund steg hendes vægt fra 2620 gram på tredjedagen til hele 3000 gram på sjettedagen, hvor sundhedsplejersken var forbi.

 

Homie får en lur - og jeg forsøger at undgå at gennembløde hende fuldstændig i babse-mælk.
Homie får en lur – og jeg forsøger at undgå at gennembløde hende fuldstændig i babse-mælk.

2. Uge I sin anden uge have homie besøg af sundhedsplejersken for anden gang – endnu engang følte fagpersonalet sig tvunget til at veje efter en ekstra gang, fordi vores baby åbenbart har besluttet at skide på vægtkurven og bare jerne derudaf. Endnu engang havde hun taget omtrent 400 gram på, på under en uge – en bedrift som jeg ikke har kunnet efterligne, siden jeg i 2.G fandt ud af, at Lidl solgte Fidus-Magnum’er med hvid chokolade og jordbær-is til 4 kroner stykket. Da vi nåede anden uge var homie også færdig med at være nyfødt-søvnig. Og så ramte virkeligheden os rimelig freaking hårdt. Hvor det i første uge var os, der måtte vække Inge for at give hende mad i løbet af natten, så skiftede fortegnet edderbrandsparkeme. Vi var blevet vant til, at vi bare kunne gå i seng, når det passede os og udskyde amningen, hvis det ikke lige passede ind i voksen-skemaet. Den gik så æk’ længere og absolut alting ramlede for os. Jeg fik nærmest ingen søvn, fordi vi ikke anede, hvordan man mest effektivt fik hældt noget føde i pigen i en vældig fart og derefter kunne komme til at sove igen så hurtigt som muligt. Hver gang hun vågnede satte jeg mig enten ud i stuen og ammede hende med alt lyset tændt – og så tog det mofo lang tid at få hende til at falde i søvn med babsen i munden og så smugle hende med ind i soveværelset igen, uden at hun vågnede, ellers sad jeg med hende i armene i sengen i halvanden time og sang hygge-kristne vuggeviser indtil mine arme syrede til og min mund ikke kunne sige andre sætninger end “Jesu lille lam jeg er”. OMG det var lort.

 

Homie er gladere for sin lift, når den ikke ligger i barnevognen.
Homie er gladere for sin lift, når den ikke ligger i barnevognen.

3. Uge I tredje uge skrev jeg heldigvis et indlæg om vores nætter med en homie, og mange af jer må have siddet og klappet jer selv på lårene af grin over vores uvidenhed. Det indlæg er dog stadig det absolut fedeste, som jeg har bedrevet – for det viste sig jo naturligvis, at I er pissemeget bedre til det her baby-game end mig! Og efter 50 beskeder fra jer, der foreslog at jeg holdt lyset slukket og ammede liggende, måtte jeg forsøge mig med det – næste nat skiftede homie sine 1 times lure ud med 3,5 timer og min kulør skiftede i samme ombæring fra faretruende grå og gennemsigtig til ganske almindelig vinter-bleg.

 

3f85dcac-bc5a-45eb-8258-523af74a36e1

4. Uge Jeg husker stort set intet fra fjerde uge, fordi det var et stort rod. Arne startede på arbejde igen, og var derfor væk fire døgn i streg, hvorfor jeg tilbragte tiden hos mine forældre på landet. Jeg regnede med, at han ville komme hjem og finde mig og homie dækkede i snavs og hytten fuld af brugte stofbleer og mælkesprøjt. Det viste sig heldigvis, stik mod min forventning, at jeg godt kunne klare at passe på mit barn alene. Ganske overraskende set i forhold til, at jeg til stadighed behøver hjælp til at åbne glasset med de syltede rødbeder og til at nå de øverste køkkenskabe. Den sidste del af ugen skulle vi flytte fra Østerbro og til det fede kollektiv-liv i provinsen, så Arne pendlede mellem Vestsjælland og København for at få styr på flytning og rengøring – sidstnævnte for første gang i sit lange, lange liv. Bevares, der var en rengøringsdame forbi i seks timer, men Arne skulle ringe til hende og låse hende ind i opgangen og den slags – og det er jo også hårdt. Imens blev jeg hjemme og havde det fedt over, at jeg kunne sidde under dynen og æ’e franske kartofler og amme, mens Arne baksede med store flyttekasser.

 

c5833c8a-8d71-4811-90a1-3050072b12305. Uge I femte uge begyndte jeg så småt at synes, at jeg havde fået styr på baby-gamet. Homie var ikke længere en modbydelig baby, når jeg lagde hende i barnevognen – tværtimod så hun fornøjet ud, som om hun var blevet lagt i armene på sin bedste ven og lagde sig til at puttesove med det samme. Kænguruerne har desuden fat i den lange ende, for viklen er hun nu også blevet virkelig komfortabel ved, så jeg kan bære hende rundt på mavsen og rent faktisk klare en my af dagens gøremål, uden at der er en hidsig baby, der råber. Hun er begyndt at se længere og gider godt ligge lidt og lege på legetæppet og er noget skæggere at træne nakke med på puslepuden end tidligere. Til gengæld er hun blevet meget hys om aftenen, og lige gyldigt hvor insisterende folk vugger og danser med hende, så er der kun én ting, hun orker – og det er babsen indtil hun gylper. Vi har bare efterkommet hendes ønske, og jeg har derfor afsat hver aften fra 18-22 til at bære rundt på homie og lade hende sove på mine babser.

 

2630b241-3358-450f-b69d-49c5469bda8b

6. Uge I uge seks havde vi tre dage i streg, hvor homie ikke fyldte sin ble, og var ked af det om aftenen. Vi skiftede derfor de almindelige d-dråber ud med den slags med probiotika i, men inden vi nåede at give dem, var der atter hul i gennem. I den forgangne uge klagede jeg desuden min nød over homies manglende lyst til sutten til jer. Vi har afprøvet en del af jeres gode råd – desværre synes hun stadig, at sutten er en søn af en tæve, og nægter at tage den. Men vi har ikke givet op, så jeg render rundt med sutter i alverdens udformninger i amme-bh’en og dypper dem i sukkervand og sour cream & onion-dip, eller hvad det nu var man skulle. Alt andet fortsatte med at fungere den første del af ugen, og homie tog en enkelt nat og sov hele fem timer i streg og de fleste nætter har jeg selv fået syv timers søvn. Så når vi så til i dag … statussen er nu, at jeg i går nat næsten ikke fik sovet og i nat fik jeg decideret ikke sovet. Homie er ikke vanvittig ked af det om natten, hun gider bare ikke sove. Når jeg ammer hende liggende ligger hun og sparker mig i maven og tydeliggør at hun vil skide på dag og nat – nu skal der bare festes. Vores daglige tur i den ellers elskede barnevogn blev i dag erstattet af tyve minutters højlydt, vibrerende gråd indtil jeg til sidst gav op og kørte hende hjem og lod hende bappe løs på yveret igen. Om hun gennemgår nogle forandringer, har ondt eller bare har besluttet at være en klaphat ved jeg ikke – men det må gerne gå over ok-snart. Til gengæld kommer der små, søde smil i ny og næ, og jeg er forholdsvis dygtig til at bilde mig selv ind, at i nat simpelthen må blive bedre.

 

Du kan også læse om De Situationer, hvor homie synes, at jeg er en elendig mor –  De ting, jeg først har forstået, efter jeg blev nogens mor og mine learnings om babyer. 

Fik du set de 6 sætninger, som folk skal stoppe med at sige til nybagte mødre? Eller Mine køb under 400 bobs?

Og hey, følg mig lige helt oppe i højre hjørne, homie.

10 kommentarer til “Homie uge for uge: De første seks uger”

 1. Det lyder som om, at I går præcis det samme igennem som os andre 😁 jeg har dog et enkelt råd, om end dyrt, så var det virkelig effektivt herhjemme. Tag hende en tur forbi en kiropraktor, der har forstand på babyer. Efter vores søns første tur, da han var fire uger gammel, sov han otte timer i træk. Personligt kan jeg anbefale Anne Winther, Ørestad kiropraktik og sundhed, men er sikker på, at der findes mange dygtige kiropraktorer derude.

  Svar
 2. Har du prøvet bibs sutter? Det er de gammeldags sutter og stort set de eneste der går ind og aktivere suttereflksen… sutter i dag er lavet for at skåne tænder, fordi man mener de runde sutter gør skade på tænderne, derfor er de flade, delvist flade eller korte og runde. Men bibs sutter i størrelse 2 virker hos dem jeg kender som ikke har kunne få deres børn til at tage alle andre sutter heller. Det virkede også på min datter. Men husk det skal vlre størrelse 2 😀😀

  Svar
 3. Zoneterapeut! I vores familie er man religiøse med den slags. Alle babyer uanset om der er noget galt eller ej skal forbi en zoneterapeut. En fødsel er en strid omgang for sådan en lille krop. Og det samme er det at møde verden k al mindelighed. Så afsti afsted med jer. Og giv også mor en tur. På fælleskortet😊💛

  Svar
 4. Først lige et tak for god læsning – bliver så glad hver gang du poster et nyt indlæg. Det er lidt ligesom når der er kommet et nyt afsnit af favoritserien, eller når man har fredagsslik der venter på en ude i skuffen – man ved at man har noget godt i vente:)
  Du kender måske allerede til det, men følger du med i om hun gennemgår tigerspring? Hos min søn på 8 uger, er han ved hvert tigerspring (so far), begyndt at opføre sig meget anderledes. App’en Vinderlige Uger er ret god at følge med i for de forskellige spring, og oplyser forskellige ændringer i adfærden man skal/kan holde øje med samt tips til hvordan man bedst hjælper sit barn gennem springet.

  Svar
 5. Der ligger et såkaldt tigerspring omkring uge 5. Hvis man går op i det, kan det meget vel være det der driller hende. Du kan evt. hente appen ‘vidunderlige uger’ den har givet mig ro i sindet MANGE gange 😂

  Svar
 6. Må jeg bare lige sige at det er en fornøjelse at følge med, ikke bare i dine oplæg men også i dine søde følgeres kommentarer og gode råd! Det er ikke kun dig der kan bruge dem 😀 taaaaak!

  Svar
 7. Jeg har fået ro i sindet MANGE gange efter jeg opdagede to begreber; tigerspring (eller udviklingsspring som de også hedder) og appetitspring. Når du tænker din baby er en bitch er det sikkert bare et udviklingsspring, og når du tror dine bryster er gået i stykker er det nok bare et appetitspring 😀

  Svar
 8. Først: tusind tak for en top-humoristisk og ærlig blog – tilslutter mig sammenligningen med fredagsslik og et nyt serieafsnit! Jeg nyder at læse med! Tilslutter mig (desuden) de ovenstående kommentarer omkring vidunderlige uger – den er guld værd og giver en bekymret 1. Gangsmor så meget ro i sindet, når man tror, at man har fejlet på alle parametre!
  Derudover vil jeg lige nævne, at babyers tarmsystem først rigtig går i funktion efter 5 uger og det kan – hos nogle – give seriøse maveproblemer. Jeg har oplevet det med begge mine – og mange andres børn. Jeg har mødt top-frusterede forældre på akutmodtagelsen (har selv en ret syg datter) med 5 ugers babyer, der bare skreg og skreg (og nærmest grædende forældre) – undskyld skræmme-eksemplet – lad dig ikke skræmme!! Det korte af det lange er, at det hver gang har været maven! Så mit bedste råd er: cykelbevægelser, massage af maven rundt i urets retning og en masse liggen på maven!

  God søndag☀️

  Svar

Skriv en kommentar