Nakkefoldscanning, ny termin og meget mere information end forventet

I går formiddags var Arne og jeg til nakkefoldsscanning på Hvidovre Hospital, hvor vi er tilknyttet. I forhold til den tidlige scanning skulle jeg være omtrent 12+5 i går, men fordi jeg havde en positiv ægløsningstest lige inden vi puttede babyen ind i min mavse, så var jeg rimelig overbevist om, at jeg nok var lidt længere end det. Det var jordemoderen så også helt enig i, og i stedet for den pragtfulde terminsdato, der hed 31/12 – så er den nye terminsdato 27/12, og den bliver der så ikke pillet yderligere ved. Det forhindrer dog naturligvis ikke babyen i at ankomme nytårsaften, hvis den føler for det. 

Njå, men det vigtige ved en nakkefoldsscanning er jo som bekendt ikke terminsdatoen! Det er dét dér tal, som man bare gerne vil have så langt over 300 som muligt. I min graviditet med Inge var mit tal omkring 8500 og med lidt ekstra år på bagen og alle andre steder landede jeg nu på 7200 cirka. Altså en risiko på 1:7200 for at babyen i mavsen skulle have Downs syndrom. Det er i hvert fald et odds, som man til enhver tid ville turde nappe, hvis der blev bettet på fodboldresultater. Jeg behøver ikke forklare, at jeg godt er klar over, at det også kan være en ren velsignelse at have et barn med Downs, vel? Det er bare ikke noget, som jeg ligefrem gik og håbede på, og sådan må de fleste vist have det. Og det er vi heldigvis også fri for at skulle spekulere mere på. 

At terminsdatoen blev rykket frem gjorde også, at jeg var længere i graviditeten end først antaget – og babyen var altså godt stor, livlig og meget tydelig på skærmen. Derfor kunne vi simpelthen se en hel masse ting, som man normalt ikke ser til nakkefoldsscanningen. I forhold til scanningen af Inge var det en helt anden oplevelse! Vi kunne se meget mere, jordemoderen var så pragtfuld og fortalte hele vejen igennem, at det hele så fantastisk ud, således at vi slappede af undervejs i scanningen og nød synet i stedet for at være ængstelige omkring tallet til slut. Hun var så god og så kærlig og viste os rundt i alle de dele af babyen, som vi var heldige at kunne se. 

Den sparkede og cyklede løs med benene, pegede, stod på hænder og opførte sig i det hele taget som en ganske scenevant lille show pony. Det var kæmpe-skægt at se. Den var 7,2 cm lang og alle tal var super. 

Og så mente både jordemoderen og jeg at kunne se, hvorvidt det var en dreng eller pige. Jeg har jo lamineret mit eget kort med den selvbestaltede titel “professionel køns-gætter på billeder fra nakkefoldsscanning” – fordi jeg satme rammer rigtigt, når jeg glor på de der scanningsbilleder. Derfor fik jeg også sagt derinde, hvad jeg troede, og det bakkede jordemoderen mig op i – omend hun naturligvis ikke kan eller må sige noget endeligt endnu. Men det gav da en god idé om, hvilken køn vi kan forvente os. Den information gemmer vi dog lidt endnu. Men indtil nu har Arne og jeg diskuteret heftigt, om der skulle tilkøbes en tidlig kønsscanning (som jeg ville have, og som Arne æk’ ville have) – og nu er jeg helt okay med at undvære den scanning, for jeg føler, at vi har fået kønnet at vide, og hvis det så mod forventning skulle blive lavet om ved 20ugers scanningen, så er det simpelthen også fint. Vi vil som bekendt ikke en ting lidt hellere det andet, så kønnet er piss’-ligegyldigt for os – det er bare rart at vide. 

Arne har jo i øvrigt sagt hele tiden, at det er en dreng og jeg har sagt, at det er en pige – men ingen af os indløser den store vædemålspræmie, før vi får det endelige resultat ved misdannelsesscanningen. 

Njå, men jeg ville sgu da også bare fortælle, at scanningen gik godt og at vi er piss’-lykkelige! 

Fik du læst om den graviditet, der ikke gik som ønsket?

6 kommentarer til “Nakkefoldscanning, ny termin og meget mere information end forventet”

 1. Du kan jo prøve at uploade et scanningsbillede på FB-gruppen ‘Nub Theory Queens’. De rammer oftest rigtigt. Kan vist også gøres anonymt. De gættede rigtigt ved mig 😉

  Svar
 2. Har du stjålet min graviditet? Var til nakkefold i dag. Før hed termin 31/12, men den blev rykket til 27/12. Baby er sjovt nok også 7,2… Nå, men det betyder jo, at jeg godt kan fortsætte med at følge med, nu vi fortsat har samme terminsdato 😉 pyha…

  Svar
 3. Sidste år havde jeg først termin 31/12, som så blev rykket til 27/12. Lillebror kom nu først ud 8/1. Jeg glæder mig til at følge med, tak fordi vi må❤️

  Svar
 4. Hej Julie. Tillykke med den flotte nakke foldsscanning. Det jeg studser over er at uanset hvilken blog man finder så er det KUN down syndrom tallet der bliver nævnt. Aldrig de to andre som der også testes for. Tallene i risiko vurderingen er trismomi 21(downs) , 13 og 18. Jeg gad godt vide de to sidste tal, også selvom de sikkert er tårnhøje for ellers er det ikke en vellykket scanning. Tro mig. Jeg havde dårlige tal på alle tre trisomier, men en moderkage biopsi frikendte vores søn for kromosom fejl. Han er født alvorligt syg… såååh deeeet. (PS han har det godt i dag, men er stadig syg)

  Svar
  • Hej Dorthe :),

   Først og fremmest, godt at høre, at din søn har det godt i dag.

   Jeg havde først skrevet “kromosomfejl” men Googlede løs – og endte blandt andet på infosiden for Nakkefoldsscanning på Herlev Hospital. Intet nævnt om andet end Downs Syndrom. Der står kun ét tal i vores vandrejournal, og vi har ingen information fået om nogle andre kromosomfejl end Downs. Så jeg tror, at du skal have fat i sundhedsvæsenet, hvis det er vigtigt for dig, at det bliver italesat tydeligere, at der bliver testet for flere kromosomfejl.

   Kram

   Svar

Skriv en kommentar