Noget om veninder før og efter børn

Jeg har gennem tiden hørt mange historier om, at dét dér med veninder ændrer sig en hel del, når man får børn. Nogle nybagte mødre fortæller om, at folk falder fra, og andre beretter om at deres veninder der fik børn blev piss’-kedelige. Jeg har altid i mit hoved gået ud fra, at alle de venskaber kunne placeres i gruppen “gå-i-byen-venner”. For jeg tænkte, at det der ændrede sig, når man blev gravid og senere blev baby-ejer var, at man ikke længere lige kunne hoppe med på Heidis og drikke dårlige gin&tonics indtil man knækkede sin stilethæl og måtte trække McDonalds-poser på futterne på vej hjem. Det er vel ikke de riiiiigtige venskaber, der ændrer sig eller læber ud i sandet?

Nu er jeg så selv blevet nogens mor. Og mine venskaber har gudhjælpeme også ændret sig. Og ikke bare dé dér gå-i-byen-venskaber, som jeg i øvrigt ikke havde skide mange af. Og nu har nul af. For nej, den med Heidis går ikke det første lange stykke tid, men der er også mange andre ting, der bliver mere besværlige når man får børn. For jævnfør at Homie ikke tager flaske, og ikke kan flade i søvn uden en babs, så kan jeg ikke være væk særlig længe af gangen – og slet ikke om aftenen. Og det sætterne bare en dæmper på udskejelserne. 

Fem en halv måned efter at jeg blev gravid, blev en af mine bedste veninder også gravid. Så nu har vi to fiduser, der er næsten samme alder! Men vi har også en tredje veninde – og hun er væsentligt yngre og smukkere end mig, og er derfor selvsagt ikke i gang med at lave nogle babyer lige foreløbigt. Så grundlæggende er to af hendes bedste veninder rimelig mofo væk for tiden. Nu er hun heldigvis dels en virkelig arbejdsom ung dame, der har rigeligt at gøre med at få hverdagen til at kunne løbe rundt med kun 24 timer i døgnet, og dels har hun andre veninder og en tæreste. Men det må da stadig være overordentligt mærkeligt, at de to som hun tidligere drak hvidvin og spiste cheesecake med om tirsdagen, nu ikke har tid – fordi der er babysalmesang om tirsdagen. 

Og selvom vi to andre har nogle små tøser, der næsten er samme alder – og vi desuden bor relativt tæt på hinanden lige nu, så er det bestemt heller ikke fordi vi ses hele tiden. Der kan let gå en måned mellem. For tiden går simpelthen så stærkt, når man har en baby. Jeg ved godt, at det er super-irriterende og kliché at skrive. Men der er stimuli-leg, baby-svømning, syge-dage, salmesang, legestue og tiger-spring at tage hensyn til. Og mellem alt det pis skal man så forsøge selv at få en lur i ny og næ – og så er der sgu hurtigt gået en måned. Sidste weekend fik vi heldigvis taget os sammen til at mødes alle tre (fem) – præcis ligesom i gamle dage. Denne gang drak vi os bare ikke skidefulde klokken 14.30 – vi gik i stedet tur med barnevognene og rullede rundt på legetæppet. Bevares, det var skæggere dengang vi var fulde hele tiden – men det får vi forhåbentligt snart tid og mulighed for at prøve igen. 

Jeg har også en veninde, der er en mand. Mihalis. Han har en meget smuk, ung, norsk kæreste, der hedder Flotte-Lotte – så han han kan godt tåle at blive kaldt en veninde. De har ikke nogen babyer – selvom jeg virkelig krydser mine små, fe’e fingre for, at det kommer til at ske. Og vi ses slet heller ikke ofte nok. Før jeg blev en gravid tyksak sås vi så godt som hver uge. Nogle gange så vi “Blinkende lygter” og spiste bland-selv-slik – andre gange drak vi mofo meget rø’vin og blev smidt ud af Chateau Motel for at have taget coke på sæderne. Coke-historien var iøvrigt en misforståelse, eftersom hverken Mihalis eller jeg nogensinde har set en bane coke – men jeg synes stadig, at historien giver os lidt bad ass-kant, som klæder de to akademikere, der altid venter troligt på, at der bliver grønt lys i fodgængerfeltet. Nok om coke, siden Homie kom til verden har der hverken været rø’vin eller film, når vi har mødtes. Men selvom børn måske ikke umiddelbart er hans spidskompetence, så dukker han troligt op i provinsen, for at sige hej til sin kedelige veninde og hendes lidt mindre kedelige barn. Jeg glæder mig meget til, at vi flytter tilbage til København, så vi igen kan ses hele tiden! 

Fik du læst mit seneste indlæg? Det handler om alle mine pinlige handlinger. 

Derudover er der Frida. Frida verdens frækkeste pige. Jeg læste medievidenskab med hende, og hun er fantastisk. Det er ikke muligt at have en overfladisk og ligegyldig samtale med hende, for hun er altid under huden på mig. Og jeg elsker det. Derudover så kan hun virkelig godt lide mit barn – og i øvrigt alle andre børn vist nok også. Men jeg bor i provinsen, og hun bor stadig i København, så det er klart, at vi ikke ses så ofte. I særdeleshed fordi jeg ikke gør en fløjtende fis for at huske at komme til København og besøge mine veninder. 

Jeg kan godt se, at det lidt har form af en sludder for en sladder dét hér indlæg, men det jeg egentligt bare ville sige er nok, at jeg nærmest ikke ser mine veninder længere. Og det er selvfølgelig både fjollet, hårdt og alt muligt andet, men jeg føler på ingen måde, at de er væk. Jeg er overbevist om, at de stadig er der, når jeg igen har tid til andre end Homie. Og det har jeg forhåbentligt snart igen. 

Mistede I andre venner og veninder, da I fik børn? Eller kom tiden lidt tilbage på et tidspunkt? Eller var du bare mindre kedelig og bedre end mig til at prioritere veninderne? 

Fik du nogensinde læst om de sætninger, som vi mødre skal stoppe med at sige? 

6 kommentarer til “Noget om veninder før og efter børn”

 1. Man mister nok altid lidt veninder. Både grundet ændret prioritering og fordi man ikke er så festlig som før.. Heh.. Men heldigvis får man nye gennem alt det der rytmik, mødregruppe og sådan. Jeg har nok mistet 50 % af de gamle, og erstattet dem med 50 % nye med samme interesse som mig selv (læs; børn på samme alder).. 🙂

  Svar
 2. Jeg har mistet rigtig mange veninder efter jeg har fået barn, både fordi nogle af dem stadig går i byen, hvilket jeg slet ikke har tid eller overskud til 😂, og så har nogle af mine veninder også fået børn, og venter sig børn og vi ses lige så sjældent.. Men som du skriver, så flyver dagene bare derud af, og tror også bare at ens prioteringer ændre sig markant når man får børn. Jeg vil meget hellere tage en lur, end at gå på det nærmeste værtshus 🙊

  Svar
 3. Jeg troede faktisk jeg var ved at miste min veninde, som ingen børn har (eller kæreste, for den sags skyld) og som går meget i byen. Men så i dag fik jeg en buket blomster…og fanme om de ikke var fra hende…med et lille kort hvor der står at hun ikke har glemt mig. Jeg blev så fucking glad! Jeg har jo heller ikke glemt hende bare fordi jeg er blevet nogens mor.

  Svar
 4. Well, ældsten er lige lidt over 2 år, og der er en ny på vej, og jeg tror desværre det kan tælles på en hånd, hvor mange sociale aftaler jeg har haft det sidste års tid. Jeg kan helt sikkert mærke at de venskaber der fyldte mest, før, var gå i byen venskaberne. Og så er der et par stykker, som har ændret sig. Måske fordi at jeg har ændret mig. Ting blir jo virkelig sat på spidsen når man får børn, så hvis der er lidt slinger i værdier og opdragelses metoder, så orker man hurtigt ikke at snakke om det der fylder allermest. Og så holdt man lidt op med at ses. Fordi man så gerne vil ses med dem hvor man føler sig forstået og accepteret 🙂 Lad os se hvilke venskaber der er skabt og hvilke der består, når jeg om 10 år forhåbentlig er ude af den her små børns boble. For jeg orker fandme stadig ikke at få en brandert på 😂

  Svar
 5. Ja det er jo temmelig meget off topic, men når jeg nu er så skide nysgerrig, at jeg har tænkt mig at læse med helt fra starten, men virkelig ikke kan overskue at skulle scrolle ned HVER gang jeg er hoppet ud ud af et indlæg (jeg har sådan set kun læst de 2 første indtil videre…) – hvad gør jeg så? Er der et fif? 🙂

  Svar
 6. Jeg synes som den barnløse at de fleste glemmer en, det er bare tit først efter nummer to. efter nr 1 er de der stadig, ting har ændret sig men det er stadig helt ok. Efter nr 2 så forsvinder de. Jeg sys jeg tit prøver at ta kontakt men efter at det har været envejskommunikation længe nok, så stopper man også fordi det kan virke latterligt til sidst. Ofte er nr 2 også kombineret med flyt til et sted som kræver bil at komme til og så er jeg stået af. Jeg synes ikke folk med børn ska ha bedre tid til deres venner men jeg sys godt de ku blive bedre til at SIGE at de ik har glemt en. Sværere er det sku ikk at sende en sms indimellem, uanset hvor fed du sys din baby er.

  Svar

Skriv en kommentar