Om Homie kravler endnu? Nej.

Homie er 7 en halv måned – og jeg kan se på Instagram, at mange har babyer der kravler på dette tidspunkt. Det gør Inge æk’. Hun er desuden heller ikke tæt på. 

Jeg har altid drillet Arne med, at han først gik som 17 måneder, det fik jeg nemlig at vide af hans mor ret hurtigt. Som en lille form for advarsel. Jeg gik naturligvis ud fra, at det var fordi han var blevet rigtig god til at kravle, og kom hurtigt rundt på den måde i stedet. Han har i den forbindelse undladt at fortælle, at ikke nok med at han først gik som 17 måneder – så kravlede han først, da han var 11 måneder! Den dovne knægt har sagsusme befalet at blive båret rundt til han var næsten et år. 

Jeg kravlede, da jeg var 7 måneder, og gik da jeg var 10 måneder. Så hvis man regner super dårligt, så kravlede jeg faktisk før Arne, selvom han er fem år ældre end mig! 

Men nu har vi jo i hvert fald balladen. Eller egentligt er der ikke meget ballade ved det – men Homie kravler i hvert fald ikke. Hun er stærk som en okse – det mærker jeg hver morgen, når hun ligger og sparker mig i mælkebaren. Men hun gider simpelthen ikke op på de knæ og frem. Hun forsøger i ny og næ at møve sig frem – og hun kan dreje rundt om sig selv på under et sekund, men hun kommer dæleme ikke meget fremad. Fra hun var en lille bitte baby har hun hadet at ligge på maven, det var desværre bare ikke sådan en frivillig ting, så det har hun jo naturligvis gjort alligevel. Nu kan hun også godt lide det, fordi hun jo er så højt oppe på hænderne, at hun stadig kan se verden – og ikke bare ligger og stirrer ned i et grimt legetæppe. Men hun kommer altså ingen steder, når hun ligger og leger på mavsen. Hun kan desuden sidde flot og rankt – når vi sætter hende op. Jeg kan så forstå, at det giver dem lidt mindre incitament for selv at lære at sætte sig op, men det skib er jo så ligesom sejlet nu, så den vej behøver vi ikke gå ned af. 

Vi leger kryds-lege og des lige og har gjort det i 7 måneder, gået til stimuli-leg og gymnastik i forskellige afskygninger og alt det andet gejl, men umiddelbart er det ikke lige noget, der bare giver hende lyst til at kravle afsted.

Så her kommer endnu en forespørgsel fra den glade amatør – hvordan kan man træne eller opmuntre sin baby til at komme lidt afsted? Jeg er godt klar over, at det bare er forskelligt, hvornår de er klar til at begynde at udforske verden på den måde – men det kunne sgu da være rart, hvis hun ikke skulle bæres rundt til hun er et år. Mine baller bliver slappere og slappere dag for dag, fordi jeg går bagoverbøjet rundt med hende – jeg forstiller mig en masse fysioterapeuter slå korsets tegn ved den beskrivelse. 

Inge er mofo dygtig på virkelig mange områder (kærlig hilsen hendes mor) – til at spise, grine, råbe og lære nye motoriske ting. Men selve den del end at komme frem synes jeg sgu går lidt trægt – eller er det ganske normalt?

Og uanset om man har en baby, der gik alt for tidligt eller en baby der først kravlede møg-sent, så ville det dæleme være fedt at høre fra jer. Så kan jeg forhåbentligt se, at det bare er meget forskelligt, hvornår man kan regne med, at ens baby begynder at stikke af og freden for alvor er forbi. 

Jeg er forresten ganske overbevist om, at hun absolut ingenting fejler – så det er mest råd til opmuntring omkring kravleri eller egne erfaringer jeg efterspørger, og ikke kommentarer omkring farlige sygdomme og des lige. Det vil kun få mig til i desperation at gennem-trawle internettet og ende på en obskur underside på Hestenet.dk, hvor jeg søger efter sjældne børnesygdomme. Det får ingen af os noget godt ud af. Isærdeleshed ikke mig. Og jeg tænker meget på mig. Ucharmerende men sandt.

Nå, men Verdens bedste udvidede mødregruppe – kan I hjælpe en ven endnu engang? 

Fik du nogensinde læst de andre omgange, hvor denne virtuelle mødregruppe har hjulpet mig? Blandt andet omkring søvnen og sutten.

37 kommentarer til “Om Homie kravler endnu? Nej.”

 1. Mit bedste råd; ro på, lad Inge være Inge. Stop med at prøve at styre hende, og bare lad hende selv 😊 jo mere hun oplever, I tror på, at hun kan selv, jo mere kan hun selv 😊

  Svar
 2. Jeg er spændt på den her. Mit fede afkom er også 7.5 mdr og lyder præcis lige som din – fantastisk til at råbe hidsigt, forfærdelig til at kravle. Eller bare møve.

  Svar
 3. lad Inge stå på alle fire så tit hun gider, og frist hende med et stykke legetøj eller to sådan liiiige inden for hendes rækkevidde.. og vær så den mega onde mor og placér det af og til så hun akkurat kun lige får neglen på det… du gør det pisse godt!

  (Og PS. Børn starter end at kravle mellem de er 9-12 mdr og at gå fra 12-18mdr. Så no stress… hilsen børne-ergoen)

  Svar
 4. Samme her, min datter er lidt over 8 måneder og vil IKKE kravle.. hun er god til at sidde selv, spise, snakke/pludre.. hun møffer sig dog baglæns og side til side når hun ligger på maven… tror bare man skal give det tid og ikke “stresse” så meget over det ☺️🤷🏼‍♀️

  Svar
 5. Mit afkom kravlede fra den ene dag til den anden, da hun var 9 mdr, til gengæld gik hun fra, hun var 12 mdr.

  Noooooo stress tænker jeg 😉

  Svar
 6. Gennemsnitlig kravleri starter først ved ca 9 mdr. Nogle er selvfølgelig hurtigere end andre. Og eftersom Inge ingenting fejler, så skal hun nok kravle præcis når det passer hende 😉

  Svar
 7. Jeg har ingen baby og er derfor rigtig meget amatør, men jeg husker at vi lagde guldkorn ud foran min lillesøster, for at få hende fremad – meget politisk korrekt, men det virkede.

  Svar
 8. Det skal nok komme. Der er heldigvis mange versioner af en normal motorisk udvikling og børnene er ikke ens. Giv hende så meget tid på gulvet og gerne på maven som muligt og undgå at legetøjet altid ligger lige inden for rækkevidde.. Man må gerne skulle arbejde lidt og indimellem også brokke sig lidt. 😂 Vær også opmærksom på at variere underlaget. Skridsikkert underlag er godt at øve kravlestilling og at kravle på, mens glattere underlag er godt at øve krybe/møve på. Men aller vigtigst ro på, det skal nok komme. 😊 Fra børnefyssen som har set mange temmelig ikke-kravlende børn (også væsentlig ældre end 7-8 mdr.) 😊

  Svar
 9. Min datter er født ugen før Inge og er præcis ligesådan. Men alle i vores mødregruppes børn kravler eller møver. Min baby ligger på ryggen og uddeler ordrer :). Jeg vælger at tro at hun fokuserer på at lære alt muligt andet og heldigvis er det jo også normalt ikke at kravle. Så ikke så mange råd herfra – jeg følger også bare med og læser alle de gode kommentarer fra andre 🙂

  Svar
 10. Hehe storebror kravlede da han var 10 mdr og gik da han var 14 mdr😬 så kom lillebror til verden, og så viste det sig at han havde et ekstra kromosom med i rygsækken- surprise😉 så han fyldte 2 år i sommers og er nææææsten ved at kravle rigtigt (har gumpet i et stykke tid) oh well jeg er måske ikke den rigtige at spørge😂 men altså nyd stilheden så længe det varer, når først hun kommer rundt, så vil du mindes denne tid😬

  Svar
 11. Det skal du altså ikke bekymre dig om… Min søn lærte først at kravle rigtigt en måned efter han havde lært at gå, hvilket han gjorde da han var 10 måneder. Bortset fra det, så er det altså meget forskelligt, hvornår børn lærer at henholdsvis kravle og gå, og der er ikke noget der er mere rigtigt end det andet, i hvert fald ikke hvis du spørger min kiropraktor.

  Svar
 12. Jeg har en dreng på 8,5 måneder, der for en lille måned siden begyndte at møve sig frem. Jeg kan ikke få ham til at stå på alle fire – han ligger på maven og trækker og sparker sig frem. Jeg fik også fuld stress på, da yngre babyer begyndte at kravle og han ikke gjorde. Derfor tog jeg den beslutning at stoppe med at følge de folk på insta med babyer der var hurtigere end min 😅 ude af syn ude af sind.

  Svar
 13. Det skal du ikke bekymre difnom. Min datter kravlede da hun var 6 måneder og gik da hun var 11 mdr.
  Min søn derimod… han lærte at gå før han kravlede… og han gik da han var 15 mdr. Han sad bare som en bedre buddha lige der hvor jeg satte ham. De sidste måneder inden han begyndte at gå, møvede han sig frem, men ikke ret langt og bestemt ikke ret hurtigt.
  Idag er han er super aktiv dreng, så det skal nok komme 🙂

  Svar
 14. Min datter ville for alt i verden aldrig ligge på maven. Det resulterede i, at hun nærmest kun sad op (hvilket hun også var herre sej til – hilsen hendes mor 😉), men det betød også, at hun ikke flyttede sig ud af flækken… Lige indtil vi lagde et spor af vindruer. Det fik sgu frøkenen ud af starthullerne, og som 10 måneders kravlede hun på alle fire, som 11 måneders var hun stående, og som 1 årig gik hun 👌🏼 Hun gik faktisk på samme tid, som andre på hendes alder, der havde været langt hurtigere ude af starthullerne. Mon ikke homie også tager sig en sprint lige pludselig 😎

  Svar
 15. Som mange skriver skal du på ingen måde “stresse” over manglende kravleri. Min søn hverken kravlede eller møvede sig rundt før han var omkring 10 måneder. Han bakkede rundt eller lavede flyvermaskinen. Han havde på ingen måde travlt😂Da faren gik på barsel gik de i skarp træningslejr. Han byggede tårne for enden af en gymnastikmadras fra Ikea og så kom der fart på drengen. Indenfor en uge kravlede han perfekt rundt. Han gik også først “sent” i forhold til gennemsnittet- han ville først gå når han var helt sikker på ikke at falde. I dag er han virkelig god motorisk får vi at vide alle steder. Så det hænger sammen med hvor hurtige de er til at kravle og gå.

  Svar
 16. Ro på, ingen grund til panik. Giv Inge så meget tid på gulvet som muligt. Underlaget har også en stor betydning. Herhjemme ligger der to yogamåtter og det har betydet rigtig meget. Vores dreng på 7,5 mdr er virkelig komme op på alle fire og står godt fast i underlaget. Husk at det skal gå i inges tempo og undgå derfor at sætte hende op, før hun selv kan komme fra liggende til siddende. Både for hendes motoriske udvikling og for at skåne hendes ryg. Ligesom du også skal undgå at stille hende op, før hun selv kan. Det skal nok alt sammen komme i hendes eget tempo. De fleste børn kravler først omkring 9 mdr 😊
  Tak for en fantastisk blog, følger flittigt med.

  Svar
 17. Elsker at følge dig! Min datter på nu 2,5 år kravlede på alle fire da hun var 6,5 mdr. lillesøster som er 7 mdr. trækker sig frem i armene og skubber fra med fødderne og har gjort det i ca. 2 uger. Storesøster satte sig selv op fra maven til numsen fan hun var 6,5 mdr. Lillesøster sætter sig sku ikke op endnu. Børn er så forskellige – selv søstre 🙊 Jeg er børne ergoterapeut og kan berolige dig med at det kommer helt af sig selv. Det eneste man som sådan kan træne er krydsbevægelserne som du så fint allerede er i fuld gang med.
  Der er så uhyggelig meget samligning og konkurrence blandt babyer i dag og jeg ser desværre rigtig mange babyer med skader i ryg og nakke fordi at forældrene fx stabler dem op så de kan sidde, hvilket børn først er klar til når de selv kan sætte sig. Og ligeledes har nogle forældre travlt med at holde deres børn i armene så de kan tage de første skidt.. også en fejl. Hvis man skal holde er det omkring hofterne.
  Du gør det skide godt for Inge og jeg er sikker på at hun nok snart skal begynde at møffe sig lidt frem efter noget spændende legetøj og før du får set dig om går hun 🎉husk at det slet ikke er alle børn som kravler på alle fire inden de går 😊
  Fortsat god ferie 😘

  Svar
 18. Vores 2 ældste kravlede “først”, da de var ca. 10 måneder og gik da de var 13 måneder. Alle andre børn i mine mødregrupper var hurtigere. Jeg synes det virkede at lægge dem på alle fire og så rokke dem lidt frem og tilbage 👍🏻

  Svar
 19. Den gennemsnittelige alder er vist 10mdr så seriøst noooo stress:-) Godt underlag er vigtigt. Køb et rug tæppe som er godt at sætte af på og svært at møve sig frem på. Læg spændende legetøj, dine nøgler, telefon (det hun synes er for nice) foran som lokkemad. Det hjalp hos os. Og ellers så hjælper det og tager mega fart i vuggestuen hvor de spejler hinanden 🙂 Kh Sara

  Svar
 20. Min datter begyndte forst at kravle, da hun var ca 11 maneder, men far rigtig meget ros for sin motorik, nu som 2arig. Det skal nok komme! Og ellers kunne en tur til ostepat maske hjaelpe? Det gjorde det i hvert fald pa min datter, som havde en skaevhed i nakken, som gjorde at hun ikke gad at ligge pa maven.

  Svar
 21. Herhjemme ‘møvede’ ham den lille sig frem over maven fra 6 mdr og 2-3 mdr frem. Ville første begynde at kravle, da hedebølgen for alvor slog igennem og bodyen røg helt for en periode. Så var det møveri ikke rart og kravleriet begyndte. Ellers lagde jeg ham på den lille bobles donut, hvor han lå på alle fire uden at bære sin egen vægt. Så fik han fornemmelsen af, hvor meget mere spændende verden er deroppe fra. Måske noget andet kan gøre det 🤷🏻‍♀️ Han er i hvert fald 10,5 nu og kravler lystigt omkring. Gå er vi dog slet ikke tæt på endnu, kun et par ture med gåvognen kan klare det. Men vi har heller ikke travlt 🙈

  Svar
 22. Marius, min dreng, er 8,5 måned og kravler godt nok, og rejser sig og går ved siden af sofabordet, men det er alt sammen sket på kun en måned 😅 han er også lidt hurtig til at fange det grov motoriske 😊 derimod er det først nu at han er begyndt at spise ordentlige mad portioner uden at brække sig🙈 så min (meget lille) erfaring siger at børn udvikler sig forskelligt, med forskellige ting, og du kan ikke gøre andet end at give barnet gode vilkår (gulvtæppe er et godt råd), også ellers lade udviklingen gå sin gang 😁

  Svar
 23. Vores ældste, som er 3 år nu, kravlede først da hun var 9 mdr. Hun var bestemt heller ikke glad for st ligge på maven og skreg hver gang. Ved ikke om det kan have en forbindelse 🙂 men vi kunne hurtig se hvor hendes fokus lå og det var det sproglige og ikke motoriske der havde hendes interesse. Så derfor havde hun ikke så travlt med at lære at kravle og gå. Som sagt kravlede hun først da hun var 9 mdr og gik da hun var 14 mdr. Men hun begyndte at snakke hurtig og endda mega godt. Så det kommer utrolig meget an på hvor deres fokus ligger og hvornår de er klar. Vores anden datter som er 6 mdr på søndag elsker at ligge på maven og vil nærmest kun det. Hun har været meget hurtig til at trille, allerede fra hun var 2 mdr, så vi tænker at hun har størst fokus på det motoriske og nok kravler før hendes storesøster 🙂 Måske 🙂

  Svar
 24. gennemsnittet kravler vist mellem 9 og 12 mdr så selvom det er tungt og man trænger til der sker lidt – så fat mod. Hun skal nok kravle så snart hun er klar til det <3 min søn gad aldrig ligge på maven. Da han var 9,5 rejste han sig fra den ene dag til den anden op på knæerne og kravlede afsted. Han havde på ingen måde vist tegn på at det var på vej.

  Fat i en bæresele og om på ryggen med hende, så får du ikke så lange arme <3

  Svar
 25. Min ældste kravlede slet ikke, men gik da hun var 12 mdr og min yngste kravlede da hun var ca. 8-9 mdr og gik også da hun var 12 mdr… så jeg tænker da hun er så fint med😊😍💪🏼

  Svar
 26. Min søn Victor var 13 måneder da han rigtig begyndte at kravle. Han var 15 måneder da han begyndte at rejse sig op af ting. Han blev så god til at kravle og havde så meget fart på, at han var 21 (!!!) måneder før han tog sine første skridt. Det var jo bare nemmere at kravle 😂🤷🏼‍♀️ Nu fylder han 3 år om et par uger og han skal stadig bæres rundt en gang imellem, især op og nedad trapper. Så at slippe for at bære på hende snart, det skal du ikke være så sikker på 😂🙊 hilsen en mor med kronisk ondt i ryggen 🤦🏼‍♀️

  Svar
 27. Masser af kys og kærlighed som i gør, så kommer det når hun er klar.
  Hilsen ergoterapeut moren, hvis egen purk ikke er den hurtigste knallert på havnen, rent motorisk

  Svar
 28. Hej!
  Vores datter kravlede først da hun var 11-12 mdr. Vi prøvede nogle forskellige tiltag, men intet virkede. Tænker hun ikke var klar til det. Jeg tror bare, at man som forældre skal acceptere af børn ikke er ens. Vores datter har tilgengæld altid snakket meget, været super god finmotorisk og (vigtigst af alt) mega god til at sove. Desuden altid glad og tilpas. Så jeg har lært mig selv ikke at sammenligne. Det bliver man kun i dårligt humør af (i hvert fald hvis man har er barn der er langsom/doven 🤪). Vigtigst er trods alt at de er veltilpas, så skal det andet nok komme. Jeg kender i hvert fald ingen 2 årig der hverken kan kravle eller gå. Iøvrigt er vores datter nu 16 mdr og vil kun gå med støtte 😅
  Fordelen ved ar de er langsomme til det er, at du ikke behøver rydde dit hjem for diverse pyntesager. Det er nemlig slet ikke så spændende når de er det ældre og desuden forstår de også mere et “nej”.

  Svar
 29. Min datter er lige knapt 13 mdr. nu.
  Hun kravlede først da hun var 10 mdr. og var ikke i nærheden af at kravle før det.
  Hun hadede at ligge på maven men nu vil hun ikke ligge på ryggen om det så gjaldt hendes liv.
  Hun er netop begyndt at gå.
  Selv kravlede jeg i øvrigt aldrig.
  Det er så frustrerende at føle, at ens baby er “bagud”, men derudover er det jo faktisk også frustrerende for baby. Vores datter blev i hvert fald meget gladere da hun blev mere mobil.
  Jeg har ingen gode råd. Hverken til at sætte skub i det hele eller til at slippe frustrationen – men hæng i, for snart er hun helt sikkert i fuld gang 🙂

  Svar
 30. Min datter kravlede først da hun var 10 mdr. Hun sad til gengæld selv da hun var 5,5 mdr. og det er noget med, hvis de lære at sidde “tidligt”, kan der gå lidt længere inden de kravler og sætter sig selv op. Det kan vist være fordi de kan række ud og tage de ting de vil have (legetøj er som regel så de kan nå det). Jeg lærte min datter at møve sig frem ved at ligge på gulvet med mælkebaren blottet i den ene ende og, hvis hun ville have den, måtte hun jo bevæge sig hen til den. 😁😁

  Svar
 31. Mine tvillinger kravlede først, da de var 11 måneder, og de begyndte at gå, da de var ca 14 måneder. Jeg fandt min mands “barnets bog” og kan se, det var helt det samme med ham…Her møffede de sig for første gang fremad efter computeren, der viste Baby Einstein. Ikke så pædagogisk, men det virkede.

  Svar
 32. Min søn er ligeså gammel som Inge, og han har heller ikke travlt med at kravle. Han kan med hjælp komme op på alle fire, men det kravler man jo ikke meget af i de to sekunder. Jeg er ergoterapeut og havde indtil for et par uger siden dyb krise over, at mit barn ikke er særlig hurtigt, grovmotorisk i hvert fald. Han kan til gengæld spotte en mikro lille krumme, tage den med pincetgreb og så er han fantastisk til at spejle mimik 🤷‍♀️ og så sad han, da han var knapt 5 måneder, han vil helst stå op og kan stå i sekunder uden støtte. Det er dog ikke noget vi ‘øver’, da det jo er vigtigt at han når at kravle før han kan gå 🤷‍♀️ Så ro på, hun skal nok lære det. Der sidder en masse mødre og er misundelige på at Inge kan sidde så fint 😉

  Svar
 33. Min søn var ret gennemsnitlig, synes jeg; kravlede ved 9 måneder og gik ved 13 måneder. Det skete mere eller mindre fra dag til dag. Vi hjalp ham (måske) til at kravle med et trick, vi lærte: at holde hans hofter/ben samlede, når han var oppe på alle 4 (som vi også assisterede lidt med), så han ikke skvattede sammen. Og så prøvede vi at bevæge arme og ben i rigtig rækkefølge, så han kom fremad. Kun i kort tid ad gangen, selvfølgelig. Ved ikke om det var det eller ej, men han kravlede få dage efter 🤷🏼‍♀️ Jeg hørte desuden en klog person sige, at alle babyer udvikler sig lige meget (med mindre noget er galt). De har alle 100 % energi til rådighed til al deres udvikling. Men de kan fordele procenterne forskelligt, og det er ikke alle “udviklingsspor”, der er er lige synlige eller målbare for forældrene. F.eks. kan en baby bruge 10 % på motorik, 20 % på sprog, 40 % på at få ordentligt søvnmønster og 30 % på at få tænder. Og de procentsatser skifter så løbende, som behovet skifter og deres præferencer udvikler sig. Vi glemmer altså nogengange at tænke på, at der kan foregå en masse andre ting (eks at få en masse tænder på kort tid), der kræver deres energi og udvikler dem, som vi ikke kan måle og se lige så nemt som at kravle og gå 🙂

  Svar
 34. Altsååååå min datter gik IKKE på hendes 1 års fødselsdag… fortvivl ej – nogen børn venter til de bare VED de kan det. Sådan er min datter med det meste… ser tingene an, og SÅ får den ikke for lidt. Hun er iøvrigt 2 år nu og hun taler som et vandfald og kan tælle til ti. Sååå… børn er bare forskellige 😊

  Svar
 35. Armen altså, det er helt fint. Det kommer, når det kommer. Min yngste kravlede, da hun var otte måneder, da hun var 10 måneder begyndte hun at gå frem på knæene. Først da hun var 16 måneder rejste hun sig op og gik på fødderne. Det så vildt sjovt ud med det der knægang, men hun har altid været helt vild og kravlet op på alt og tumlet rundt efter sin storebror. Det er f…. ligegyldigt, hvornår de gør hvad. De lærer det helt sikkert. I børnepsykiatrien, hvor min veninde arbejder som afdelingsygeplejerske med børn med udviklingsforstyrrelser, arbejder man med en “normalstandard” for, hvornår børn skal begynde at gå, som hedder 12-18 måneder. Hvis børn er meget motorisk hurtige, så kan det være en af de ting man ser efter, når man f.eks. stiller en ADHD-diagnose. Så man skal egentlig tage det roooligt. Lad Inge være Inge i sit tempo.

  Svar

Skriv en kommentar