Om Inges søvn fra spæd til nu

Reklame for Norly & Friends

Jeg har lige været inde og kigge igennem, hvor mange indlæg jeg gennem tiden har skrevet om Inges søvn. Og hold nu bøtte, hvor er der mange. Fra hun var helt lille, sov konstant og hendes forældre endnu ikke anede en fis om, hvor meget de skulle have nydt den tid. For den der søde tid, hvor babyen faldt i søvn ligeså snart, den havde fået en omgang fra sødmælkskanonerne gik sgu hurtigt over. Men det er sgu meget smart fra naturens side, at man lige lader de nybagte forældre have en meget sovende baby et stykke tid, før alting går bananas. Vores banans tid udmøntede sig i, at jeg nogle gange ammede 10 gange om natten, og var komplet skeløjet i et par måneder. Så nåede vi til den tid, hvor jeg skrev helt lykkeligt om det, når der kun havde været et par opvågninger eller tre i løbet af sådan en nat, selvom hver gerne varede 1 times tid – den tid er vi heldigvis også forbi. Nu hører det heldigvis til sjældenhederne, at Inge vågner og holder rave-party i løbet af natten – allerhøjest kommer hun over og ligger sig på tværs i sin mors og fars seng, så hendes mor kan blive nikket skaller samtidig med at farmand bliver sparket i ansigtet. Niveauet af multitasking er imponerende omend smertefuldt. 

Inge er blevet så stor nu, og nærmer sig hastigt 2,5 år, selvom hendes mor nul procent forstår det. Hun sover igennem om natten og står rigtig godt tidligt op, for at få noget ud af dagen. Men det er fint, det står vist på listen over ting, som man nok bør påregne, når man vælger at få børn, så det affinder vi os med. Noget der til gengæld virkelig har trukket tænder ud i perioder har været putningen. Inge bliver gerne puttet omkring kl. 19.30, men i en periode blev putningerne længere og længere, indtil der stort set ikke var noget aften tilbage for Arne og jeg til at spise alt det der slik i de høje skabe, der først kommer frem, efter børnenes sengetid. Vores putninger har aldrig varet et øjeblik, men de har været tålelige. Vi har altid bare gjort, hvad der fungerede på det specifikke tidspunkt, og så ellers lavet det om, når det ikke duede længere. 

Men som Inge blev ældre, blev det tydeligt for os, at hun nok havde brug for en mere fast putterutine, der kunne hjælpe hende med at forstå, at det var sovetid og overgive sig til søvnen. Efter en mere eller mindre desperat storyline omkring endnu en piss’-putning hørte jeg så fra Norly & Friends, der mente, at de havde en mulig løsning på vores problem. 

Det er en lille musikalsk virksomhed, hvor de laver personlige godnatsange til børn og dertilhørende godnatbøger med noder, tekst og godnathistorien om Norly & Søvnmagien. Fælles for deres produkter er, at det har rod i søvnforskning og benytter sig af de små tricks, der kan få os til at slappe af og falde trygt i søvn. Pointen med den personlige godnatsang er, at den skal afspilles hver aften under putningen og ligesom være den faste rutine, der får barnet til at forstå, at nu er det sovetid. Den erstatter ikke det at man synger for sit barn, tværtimod findes der både en udgave af sangen med tekst, og en instrumental version, hvor det kun er musikken, og man så selv leverer sangen dertil. Til at starte med sang vi med på den indspillede sang – nu kender vi den så godt, at vi bare sætter musikken på og så selv synger. For på trods af, at Inge er udstyret med en mor, der synger ganske forskrækkeligt, så er det at synge for sit barn noget der styrker båndet til dem, og det vil jeg sgu da ikke gå glip af, bare fordi jeg synger elendigt. Og heldigvis er dén dér ubetingede kærlighed, som man har for sit barn, tilsyneladende gengældt – for hun elsker sgu, når jeg synger. Og det kræver vist ellers en vis portion kærlighed. 

Du kan høre de tre forskellige udgaver af personlige godnatsange her, og se om der er en af dem, der kunne være god til dit barn. Norly & Friends har selv komponeret sangene og de kan afspilles direkte fra app’en, der hedder Norly og kan tilgås af 5 personer – således at bedsteforældre og barnepige eksempelvis også kan give den helt rigtige putning. (Koden er udløbet) Med koden “julieelsebeth10” får du 10% på hele dit køb. 

Både godnatsangene og godnatbøgerne er værktøjer, som man kan bruge i sit putteritual, om som giver noget kontinuerligt til putningen, og det kan eksempelvis være rart, hvis barnet ofte er tydeligt træt, men ikke har tænkt sig at sove af den grund. For det var ofte det, der var tilfældet med Inge. Og vores putninger er blevet meget bedre! 

Før var der meget frem og tilbage mellem hendes egen seng og sovesofaen på hendes værelse, hvor vi også kan ligge. Nu ligger vi og synger hendes sang på sovesofaen, og så ligger vi hende over i sengen og så lægger hun sig for det meste bare til at sove. Nogle gange skal vi ind og nusse hende lidt eller sige godnat igen, men grundlæggende er det bare blevet meget mere roligt og meget nemmere. Og vi er mege’ glade ved det! Jeg vil skyde på, at det tog cirka to uger at få vænnet hende helt til den nye rutine, og det var meget overskueligt, fordi resultaterne kom snigende ligeså stille – og at vi altså ikke skulle gennem fjorten piss’-putninger, men det i stedet bare langsomt blev bedre og bedre. 

Hvis du har lyst til at læse mere om Norly & Friends og høre sangene, så kan du trykke her! 

Den personlige sang og bogen med en personlig hilsen fungerer også perfekt som en dåbsgave eller fødselsdagsgave. 

Sov godt, homies <3

Skriv en kommentar