Piss’-meget på vej på ferie

Så’ vi eddermame på vej på ferie. Jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at tease for meget for destinationen – for vi skal altså bare til Bornholm. Men det bliver fedt! Ikke på dén dér plukke-æbler måde, men mere på sådan en måde, hvor der kommer til at være nogen, der kan bære vores baby i ny og næ – vi har nemlig været sådan nogle snedige, små svin at tage hele min familie med. Inges bedsteforældre, min søster, svoger og Inges kusine Tora. Og os selv. Vi skal også selv med. 

Vi har lejet et sommerhus i Sandvig med en stor have og tæt på vandet – og så’ der eddermame lagt i kakkelovnen til en ordentligt omgang familie-ferie. 

Den anden dag efterlyste jeg erfaringer, omkring hvilke former for bestikkelse, der virkede bedst på personalet i Borgerservice – vi havde nemlig glemt at få lavet et pas til Homie, og da vi skal gennem Sverige, så er det lidt nødvendigt. Med mindre at man vil kaste sig ud i at gemme sin baby i bagagerummet eller lades som om, at hun er en dukke. Hun er for livlig og hysterisk til begge scenarier, så vi fik i stedet lavet et provisorisk pas til hende i går – provisorisk betyder tilsyneladende “foreløbigt” på et sprog som ingen fucking taler. Men nu har vi sgu det pas! Efterfølgende har flere fortalt mig, at man aaaaaldrig bliver tjekket i Sverige – men da vi ikke har toilet installeret i familie-slæden, så orkede jeg ikke at skulle have tynd mave hele vejen af angst for, at vi ville få problemer, når vi ramte den Dansk-svenske grænse. Desuden så skulle vi alligevel have et pas til hende, for i slutningen af august tager vi på vores første rigtige ferie – altså den slags med fly og uudholdelig varme. Men den tur skal jeg nok fortælle mere om snart. 

Vi har forgæves forsøgt at time Homies lur med køreturen til færgen, så vi har båret hende rundt og hoppet og danset med hende, mens vi sang selvopfundne sange, der rimede på alt andet end “middagslur”. Til sidst var hun så bæløjet af træthed, at vi besluttede bare at give hende noget sø’mælk og så ellers komme afsted, inden vi kom faretruende tæt på børnemishandlings-grænsen. Så kommer vi til at have lang tid inden vi kan komme ombord på færgen, men pyt jo. 

Og nu er vi i hvert fald på vej mod Ystad, hvor Bornholmer-færgen sejler fra. Jeg sidder på bagsædet med en dyne af bamser, gnave-dyr, kufferter og stofbleer. Homie sidder i sin autostol, som det først i dag er lykkedes os at indstille, så hun sidder helt perfekt. Men lad os lade være med at dvæle for meget ved hendes ringe forældre. Foran sidder min mor og Arne, og Arne har sørget for en helt elendig playliste, der mestendels består af Lars Lilholt, så både min mor og jeg er allerede skeløjede efter 30 minutter i bilen. Nå, men mens vi er væk har vi lånt hytten ud til en af mine gamle studiekammerater og hans lille familie – for så var der nogen til at passe alle vores tomater, peberfrugter og ananas-kirsebær (der er mange flere slags frugt, grønt og bær, men jeg går ud fra, at det kun er mig selv, der synes, at det er interessant, så I slipper for videre opremsning). 

Fanilie-slæden er fyldt til mofo randen, og vi har smidt reservedækket ud af bagagerummet, så vi kunne fylde hullet med vin – og hvis vi skulle punktere, så behøver vi i det mindste ikke tørste, mens vi venter på Falck. Tænk sig, at vi er nogens forældre. 

Nå, men vi er som sagt indlogeret på den nordøstlige del af Bornholm ved Allinge og Sandvig (ret mig endelig, hvis min geografividen igen viser sine store, fe’e sorte huller.) Så hvis nogen ligger inde med gode tips og tricks til mad, attraktioner, skægge butikker og sjove naturoplevelser deromkring, der er nogenlunde familie-venligt – så byd lige ind Homie! 

Jeg har luret, at badeværelset indeholder et spa-bad – så jeg kommer til at fake et maveonde og så skal der edderbrandsparkeme leges “Kongerne af Marienlyst”. Vi har ikke fået pakket Mokaï, men jeg har købt ind til, at jeg kan lave en gedigen omgang lys-sangria – og jeg tænker, at det også kan gøre det som spa-materiale. 

Jeg har desuden forklaret Homie, at man altid sover lidt længe, når man har ferie, så det regner jeg med, at hun har tænkt sig. De sidste par uger er hun i gennemsnit vågnet 5 gange hver nat for at skulle have mad – så på ferien begynder vi at prøve at give hende den første grød. Hun er 5 måneder nu, og det virker som om, at hun trænger til noget mere end mine babser. Så det græder jeg lige lidt over og glædes lidt ved på samme tid. Fortsættelsen på det eventyr følger. 

God ferie, hvis I også er nået dertil. Og hallo – fucking tak for, at I læser med. Det gør mig glad alle mulige steder på daglig basis. 

6 kommentarer til “Piss’-meget på vej på ferie”

 1. Vi bor tæt på grænsen til tyskland. Vores dreng er næsten 10 måneder og har ikke noget pas. Men ham har altså være med over grænsen efter proviant et utal af gange alligevel 😃

  Svar
 2. Und jer selv en frokost på Sommerpony som ligger i Nordlandet. Vi var der med en 5 måneders baby og det gik så nemt og fint. Med en bæresele kan I tage på samtlige udflugter på øen (som ikke er så barnevognsvenlig på vandrestierne) 😊 Hammershus kan I også tage til – med vogn😊

  Svar
 3. Altså, herhjemme hedder det ikke ‘bare Bornholm’ – det er simpelthen yndlingsstedet! 🙂
  Jeg har været der er utal af gange (kommer gerne flere gange om året), men i år er første gang med en baby, så alle go-do’s beskrevet nedenfor er måske ikke babyvenlige.
  Mine forældre har sommerhus i Snogebæk, så kender mest til tingene deromkring. Og ellers vil jeg sige, at jeg synes, at Bornholm er mest spændende fra Dueodde og op til Allinge 🙂
  Here goes:
  – Allinge: undersøg programmet for Gæstgiveren. De har et virkelig godt program i år.
  – Gudhjem er et besøg værd! Virkelig hyggelig by.
  – Listed er rigtig fin (det er nærmest bare et bump på vejen). Her ligger Lov i Listed, som laver keramik og det er det, der bruges på Kadeau
  – Svaneke er min absolut yndlingsby. Gå rundt her og hav god appetit med. Der skal både købes is to steder, Svaneke bolcher, lakrids fra Bülow, karameller på havnen og spises i røgeriet. Her ligger også Hullehavn, som er et hyggeligt sted at hænge ud. Der er lidt strand og en strandbar. Mine forældre har fortalt, at man kan få øens bedste pizza i Svaneke. Det skal vi prøve, når vi skal derover om 2 uger 🙂
  – Snogebæk: fantastisk hyggelig havneby også. Medbring også her appetitten 🙂 Kjærstrup chokolade skal besøges – flødebollerne er et must. Derudover er der røgeriet og Sørens Værtshus på havnen, som virkelig også er velbesøgt. Ved ikke, om I er der, når der er havnefest (?!). Den er i hvert fald også ret ‘kendt’ 😉
  Æblehaven i Snogebæk serverer rigtig god mad. Vi satser på at skulle derhen med en 3 mdr gammel baby, men ved ikke, om det blir en succes 😉
  – Dueodde strand skal ses. Der findes noget af det fineste sand i Europa.
  – sidste år åbnede Danmarks/Europas (kan ikke huske det) største minigolfbane. Den er med en masse seværdigheder på Bornholm og rigtig god. En ting man skal spille, når man er på ferie:)
  – jeg ved ikke, om I kan/vil lave mad selv nogle dage, men så er Hallegården et besøg værd. De sælger det bedste kød og bedste pølser på øen. Hvis ikke I selv skal lave mad, er de også begyndt at servere hot dogs. Der er lang kø, men hold da op, hvor er de gode.
  – Man kan få kæmpe tartelletter et sted på øen også. Håber selv at nå denne i år 🙂
  – Kadeau kan kun anbefales som spisested, men ikke børnevenligt
  – Fru Petersens cafe serverer kæmpe lækkert kagebord
  – og så er der jo alle de almindelige seværdigheder; rundkirker, Hammershus, Ekkodalen osv.

  Der er en masse mere lækkert – der kommer pop-up barer hvert år, men har intet undersøgt, da der er gået lidt ammehjerne i den herhjemme.

  Håber I får det skønt på den fantastiske ø!

  Svar
 4. Som indfødt bornholmer vil jeg lige anbefale!
  Cafe sommer (I Allinge), hvis du skal have en burger eller smørrebrød ala København.
  Beyers sushibar i Svaneke – helt nyt sted, sindsygt lækkert! Karmeleriet og bolchekogeriet i Svaneke. Så er der Nordlandet, Le Port, Æblehaven eller Kadeau, hvis i skal have mere lækker mad (ikke super børnevenlig) 🙂 Ang. Is så er der bla. Iskals (tæt på hvor i bor), Ørginal Is, er Is ruller lavet af lokale drenge, der faktisk lige har åbnet butik i Kbh, så er der Siku Is i Rønne, lavet vegansk, Nørrekås is (også i Rønne), også er der Bornholms ismejeri i Svaneke der er super mange skønne steder på øen!
  Hvis i mangler tips til steder på øen, så siger du bare til 🙂 Nyd jeres ferie her over!

  Svar
 5. I Sverige påvej til Bornholm bliver man pt herre meget tjekket. Men når forældrene er med behøver man ikke pas men blot fødselserklæring eller hvad det hedder..

  Svar
 6. Jeg ville nok kalde det nordvest kysten 🙂
  Årh jeg elsker Bornholm – nok pga det bornholmske blod der løber i mine aner.
  Tips. Is fra svaneke ismejeri! Bæresele er vejen frem! Jeg elsker Bornholm, men der er fucking mange trapper! Haha. Frokost på røgeriet i Allinge. Bisoner i Almindingen. Solnedgang fra Hammer havn. Jeg ved ikke om det stadig er der, men Opalsøen, der kunne man sidst jeg var der svæve i Line ned over og lande i – der kan man gå til fra hammers hus af en skøn sti. Lidt rodet men hvad min hjerne lige kunne komme i tanke om her kl 05.00 ved babys morgenfodring.

  Svar

Skriv en kommentar