Tjanser, som jeg har droppet

Jeg synes sgu, at forælderskabet er lidt hårdt. Ofte meget hårdt. Ja ja, det er givende og fantastisk af Helle til – men det er også hårdt. Man okser rundt for at tilfredsstille en andens behov hele dagen, og i stedet for at afslutte den vilde dag med en lang aften på sofaen, så skal man bruge den første halve time efter putning på at rydde mærkværdige plastic-dutter og madrester op fra gulvet, og derefter skal man tidligt i seng i tilfælde af, at ens barn står op kl. kvart i hundelort. Hvilket de nok gør. For de er jo børn. 

Inden vi fik Inge havde vi et freaking pletfrit hjem. Jeg kunne ikke overskue, hvis vores lille vasketøjskurv var bare i nærheden af fyldt, jeg vaskede vores plankegulve konstant, på trods af, at det aldrig var rigtigt beskidt og hver aften inden sengetid var alle pudder puffet op og alt tørret af. Arne tilbød mig flere gange at hyre en rengøringshjælp, og jeg syntes, at han var lige vanvittig hver gang. 

Tiderne er i den grad skiftet. Vores hjem roder altid nu. Ikke altid så det nødvendigvis flyder – men her roder altid. Når vi går i seng, så er der altid en opvaskemaskine, der teknisk set burde tømmes så de mange glas på køkkenbordet kunne komme væk og ingen gider skulle smide sig på knæ for at nå legetøjet under sofaen – det får gerne lov at ligge der nogle dage af gangen. 

Det er simpelthen bare et resultat af, at vores dage i lange perioder handler 90% om Inge. Ikke at vi sidder på stuegulvet og leger med hende konstant, det kan vi desværre ikke blære os med. Men der går meget energi med at holde hende underholdt, sørge for at have handlet og lavet frokost til 11.30 og aftensmad til kl. 17.30, have vasket og tørretumblet hendes nussepude, så den er klar til sovetid og så de 50 daglige småkonflikter, der er spredt pænt ud over hele dagen. Det er bittesmå opgaver, men der går bare tid og energi med det. 

Og nu skal det ikke lyde som om, at vi er verdens mest travle mennesker, der ikke kan klemme de fem minutter det tager at tømme en opvasker ind i kalenderen. Det kan vi naturligvis sagtens. Men vi orker det ikke altid. Vi tager da ofte os selv i at have gloet en time ned i vores telefon eller på en serie, som vi går nul procent op i og slet ikke følger med i. Vi er bare trætte efter dagen og vi vil gerne lige bruge vores øjeblik med ro til bare at lave æk’ en skid. Det er nok også særligt udtalt for tiden, fordi jeg er gravid og bare er trættere end jeg plejer. 

Så uden at der blev taget en decideret beslutning, så er vi langsomt overgået til at have et langt fra pletfrit hjem. Her er pletter og plamager og bunker. Rodet bliver ikke holdt nede, det bliver ryddet op og her bliver ikke holdt rent, her bliver rengjort. Ellers hænger vores hverdag simpelthen ikke sammen. Arne laver også væsentligt mere husligt arbejde end det var tilfældet tidligere, bevares jeg laver stadig langt størstedelen – men han laver meget mere tidligere! 

Og for virkelig at springe over, hvor gærdet er lavest, så har jeg droppet nogle tjanser. Det er simpelthen små daglige arbejdsopgaver, som jeg tidligere afsatte tid til, som jeg nu har droppet. Det bliver simpelthen ikke gjort og jeg gider ikke bruge hverken tid eller energi på det. Og her kommer nogle af dem. 

Pletfjerning 

Når jeg slår stories op, hvor Inge er smurt ind i kirsebær og chokoladeis, så får jeg altid beskeder omkring, hvordan jeg fjerner pletterne på hendes tøj. Det er naturligvis andre mødre, der tænker, at jeg har fundet et vidundermiddel, siden jeg er så ligeglad med svineriet. Det er ikke tilfældet. Jeg fjerner ikke pletter. Ikke en eneste. Jeg smider det møgbeskidte og plettede tøj til vask og så krydser jeg fingre for, at vaskemaskinen kan tage det, når vi engang får smidt en vask over. Jeg gider ikke bruge energi på det. Det gør så også, at Inge tit har helt nyvasket og plettet tøj på, sådan er det. Tøjet ryger ikke ud, det bliver nok bare ikke lige brugt til de runde fødselsdage. Min erfaring er alligevel, at når jeg har brugt tid på at forsøge at fjerne en plet, så lykkes det næsten aldrig. Og så er tiden da helt spildt. Så den tjans er droppet. 

Vask af paneler 

Tidligere vaskede jeg paneler ned inden jeg støvsugede og vaskede gulv. Hahahaha. Det er dæleme slut nu. I ny og næ, når gulvet skal vaskes eller støvsuges, så forsøger jeg at vinkle støvsuger eller moppe således, at den napper lidt af støvet på panelerne – men I får mig sgu ikke ned på knæ for at skrubbe mig gennem panelerne længere. Jeg gider det simpelthen ikke. 

Strygning 

Jeg stryger ikke tøj. Jeg tager tøjet på og vurderer om det mon har tænkt sig at blive rettet ud af min krop, hvis svaret er nej, så smider jeg det enten tilbage i skabet eller tager hårtørreren og udglatter det lidt, mens jeg har det på. Der skal virkelig være tale om et nødstilfælde og en meget vigtig begivenhed, før jeg overvejer at stryge noget som helst. Og ja, Arne stryger selv sine skjorter. Han er 35 år, det kan han godt. 

Ophængning af vasketøj med det samme 

Jeg hørte for nyligt en sige “fuck, jeg glemte tøjet i vaskemaskinen derhjemme!” Og det eneste jeg tænkte var, at jeg med vilje havde ladet vores ligge færdigvasket i vaskemaskinen. Bevares, det kan da godt blive lidt små-krøllet, hvilket teknisk set ikke er så snedigt, når man ikke stryger sit tøj – men jeg gider ikke indstille mit liv efter, hvornår vaskemaskinen er klar og der er odds 1:1 på, at jeg ikke gider tage mig af at hænge skidtet op det øjeblik det er færdigt. Det kan vente. Og det kan også vente til i morgen. 

Har du droppet nogle tjanser? 

Du kan læse gårsdagens indlæg om en lille sætning, som jeg er møg-træt af lige her

4 kommentarer til “Tjanser, som jeg har droppet”

 1. Jeg blev mor for første gang d. 1 maj og jeg er simpelthen blevet så overrasket over tid! Jeg var 100% ligesom dig inden graviditet. Elskede at mit hjem var rent og pænt, tog opvasken og tømte vaskekurven inden der kom top på.
  Men nu! Hah! Min tid bliver simpelthen prioriteret anderledes. Men også lige pludselig i anden række. “Skal han eller jeg have et bad idag? Helt klart ham!”????
  Åh de kære børn. Pisse hårdt, men pisse fantastisk!

  Svar
 2. Vasker ca tøj en gang om ugen, så må vaskemaskinen og tørretumler på overarbejde.. tilgengæld er jeg nok 14 dage om at få lagt det sammen ????

  Svar
 3. Har droppet madtjansen og får lev mad hver uge der bare skal varmes. Efter at have lavet mad næsten hver evige eneste dag i 17 år gider jeg bare ikke mere. Det tager mange timer at kigge i skabe, skuffer mm, lave madplan, skrive indkøbsseddel, handle ind (ofte flere steder), slæbe varerne hjem, sætte på plads, forberede mad, lave mad, vaske op osv – det tager i snit 2 timer pr dag (incl planlægning, indkøb osv). Next step bliver rengøringshjælp og havehjælp, har tiden men gider ikke da jeg hellere vil lave andre ting. ????

  Svar

Skriv en kommentar