Vores børnevenlige madplan

Annonce for Lidl

Vi er latterligt dårlige til at planlægge vores måltider på forhånd. Vi har af flere omgange haft vældig fine intentioner om at lave madplaner, men det er simpelthen aldrig blevet til noget. For det første så er jeg ikke noget videre organiseret menneske, jeg er simpelthen ikke god til at handle ind til flere dage, fordi jeg ikke rigtigt kører med huskelister eller i øvrigt opskrifter – jeg står bare nede i forretningen og så køber jeg de ting, som jeg synes, at der skal udgøre vores aftensmad.

På den anden side så er jeg også håbløst bevidst om, at vores fælleskort ville have umanerligt godt af, hvis jeg ikke handlede ind hver dag – men i stedet lavede en plan for, hvad der cirka skulle være på menuen de forskellige dage. Det ville også gøre det lidt lettere at planlægge det således, at vi ikke står tilbage med et halvt broccolihoved og en enkelt porer, som vi ikke får brugt. For det hader jeg. Altså, det gør decideret ondt på mig at skulle smide noget ud, der potentielt kunne have udgjort en fremragende omgang aftensmad. Derudover så er det altid mig, der handler ind, og derfor betød det, at jeg slog et smut forbi Lidl hver dag efter arbejde, hvor jeg jo altså trods alt hellere bare ville være på vej hjem til Homie og hendes farmand. Og den tid ville jeg sgu gerne spare i det daglige.

Derfor er vi nu rent faktisk overgået til at køre med en madplan – eller i hvert fald stort set en madplan. For vi laver den altså kun for 5 dage på en uge, for så er der rum til, at vi kan bestille mad udefra en dag, hvor vi bare gerne vil bruge aftenen på legetæppet med Homie  (eller i sofaen med fødderne oppe, bevares) og der er plads til, at vi kan kigge på hinanden en dag og sige “GUUUUD, hvor kunne jeg godt æ’e en gammeldags grydekylling med brun sovs i dag!”. Så to dage om ugen er der frihed til at vælge på dagen – og fem dage om ugen er der frihed til ikke at skulle bruge en ski’ tankekraft på, hvad vi skal spise, for det har vi allerede taget en aktiv beslutning om. Vi handler i Lidl, den ligger tæt på os, deres udvalg er mega bredt og nu har de ovenikøbet fået mere end 300 nye* varer i sortimentet. Da vi boede en periode i provinsen lå der ingen Lidl tæt på, så jeg er rigtig glad for at være tilbage tæt ved en Lidl igen. De har masser økologi, jeg kan altid finde alt det, som vi skal bruge derinde – og det er vigtigt for mig, for jeg gider simpelthen ikke rende i forskellige butikker. Og sidst men bestemt ikke mindst, når man lever sammen med en nordjyde – så er det dæleme billigt. Der er enormt mange af vores dagligdagsindkøb, som vi kan få væsentligt billigere i Lidl end andre steder – og et af deres statements om dem selv er også “Større udvalg. Små priser. Endnu mere til dig”, og der tolker jeg hundrede procent sidste del som en decideret blåstempling af, at jeg må bruge nogle af de penge, som jeg sparer på dagligdagsindkøbene på at købe verdens bedste slikpose, der mig bekendt kun fås i Lidl. Den er så mofo god! Det er den, der ligger øverst i vognen på billedet nedenfor. Spoiler-alert: den indeholder vingummi-burgere! 

Nå, men tilbage til alt dét dér med madplanen, for det gode ved en madplan er for os desuden også, at så er vi sgu sikre på, at vi har en dag om ugen uden kød og en dag med fisk – hvorimod når vi beslutter os på dagen, så er det altså sjældent det, som vores valg falder på – selvom vi alle sammen rigtig godt kan lide både grøntsager og fisk. Så det’ også en måde at sikre os, at vi får nok grøntsager, fuldkorn og des lige. For den slags er bare pludseligt blevet noget vigtigere end tidligere – for der er ikke kun os selv at tænke på længere. Vi har sgu pludselig fået ansvaret for, at et helt lille menneske får nogle gode ting indenbords.

Det sætter dog også nogle begrænsninger for madvalget, når man skal tage hensyn til, at en pige på 1 år skal kunne tygge sig igennem det med sine 6 små bisser. Vi har heldigvis indtil videre fået en pige, der ligesom sine forældre kan lide alt mad – så det er aldrig et problem, at hun ikke kan lide maden. Men det kan til gengæld være et problem, at noget mad simpelthen er for sejt eller hårdt til, at hun kan komme igennem det endnu – især om aftenen når hun er ved at være godt træt efter en lang dag.

Men nu er vi jo altså godt i gang med madplanerne – så her kommer den kommende uges madplan.

Dag 1

Morgenmad – Havregrød til alle mand – med nødder på til mor og far

Aftensmad – Lasagne med gulerod, squash, kylling og revet ost

Natmad til JE og Arne – slik slik slik. Okay, den del skal måske ikke rigtig være en del af en madplan – men det er altså lidt sandheden. Inge får havregrød inden sengetid hver aften – og nej, hun bliver tilsyneladende aldrig træt af det.

 

Dag 2

Morgenmad – Havregrød til alle mand – med nødder på til mor og far

Aftensmad – Frisk grøntsags-bowl med mozzarella & økologiske grahamsboller

 

Dag 3

Morgenmad – Havregrød til alle mand – med nødder på til mor og far

Aftensmad – Frisk pasta med tigerrejer i tomat- og kokos-sauce

 

Dag 4

Morgenmad – Havregrød til alle mand – med nødder på til mor og far

Aftensmad – Grov tærte med porrer og bacon

 

Dag 5

Morgenmad – Havregrød til alle mand – med nødder på til mor og far

Aftensmad – Pasta med laks, spinat og ærter i mornay-sauce

 

Udover selve madplanen så bliver der fortæret en hel del mellemmåltider og snacks herhjemme. Derfor har vi altid Lupilus økologiske snackstænger og små kiks, bananer, økologiske gulerødder, som vi river til råkost, økologisk solsikkerugbrød, som Homie kan spise rent bare der er nok smør på og en masse snack-grøntsager i små størrelser, der passer lige ind i små babyhænder. Moderen og farmanden forfalder mere til chokolade og des lige. Ups.

Planlægger i jeres måltider hjemme hos jer – eller handler i fra dag til dag? 

Fik du nogensinde læst om den første tid, hvor vi var nogens forældre? Ellers har jeg samlet et helt indlæg med nogenlunde al information, om vores første tid som baby-ejere. 

3 kommentarer til “Vores børnevenlige madplan”

  1. Helt random spørgsmål til det her indlæg, men jeg vil vildt gerne vide om I stadig er glade for jeres klapvogn? Jeg skal selv ud og finde en til min datter, og jeres er et godt bud, så vil meget gerne høre din mening om den efter I har haft den i noget tid nu. Håber du har tid til at svare.

    Svar

Skriv en kommentar